Επισκεφτείτε και προβληθείτε στον Επαγγελματικό Οδηγό Μελών μας

Εργασίες μαθητών-Διακρίσεις-Μαθητικὴ ἐφημερίδα


Οι Μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, σας παρουσιάζουν τα έργα τους.
Στο μάθημα της πληροφορικής και  κάτω από την καθοδήγηση της δασκάλας τους Παρασκευής Δημητριάδου, δημιούργησαν  και ....παραδίνουν σε όλους μας μαθήματα.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη δασκάλα και στα παιδιά.
Τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε πάντα δημιουργίες.ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΣΗΜΑΤΑ  


ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ


ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


++++++++++++++++++++++++++++

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

  


++++++++++++++++++++++++++++++++

Η  Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε το διαγωνισμό ''Ο μικρός Ευκλείδης'' Β΄φάση, για μαθητές και μαθήτριες Ε΄και Στ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων το Σάββατο 28 Μαΐου 2011.


Στον διαγωνισμό αυτό μαθητές και μαθήτρια του Σχολείου διακρίθηκαν 
παίρνοντας το 2ο Βραβείο  ο
 
Τζήκας Δημήτρης της περυσινής Στ 2,και έπαινο οι 


Βλάχος Αλέξανδρος της περυσινής Στ 1,
Παπαγιάγκου Δημήτρης της περυσινής Στ 1 και η
Μαλλού Κατερίνα της περυσινής Ε 2 και Στ 2 τρέχοντος σχολικού έτους.

Ο Σύλλογος τους συγχαίρει και τους εύχεται Υγεία, καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το Παράρτημα Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσε και φέτος τον καθιερωμένο Διαγωνισμό Φυσικής για τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων την Κυριακή 18 Απριλίου 2010. Ο διαγωνισμός ήταν γραπτός και αξιολόγησε τόσο τις γνώσεις των παιδιών στη διδακτέα ύλη της Φυσικής της τάξης τους, όσο και τη γενικότερη αντίληψή τους πάνω σε θέματα σχετικά με την επιστήμη αυτή.Στον διαγωνισμό αυτό,
Αρίστευσε ο μαθητής του σχολείου μας
Φασλάς Αλέξανδρος -Ιωάννης
καταλαμβάνοντας την 15η σειρά μεταξύ 457 μαθητών.
Επίσης Διάκριση πήραν οι μαθητές μας:
Αδάμος Αναστάσιος,
Πιστοφίδης-Χατζηδημητρίου Αιμίλιος,(μετεγγράφει φέτος σε άλλο σχολείο)  

και συμμετοχή η μαθήτρια
Λιάμη Νικολέτα-Ιωάννα,  

όλοι μαθητές-τρια της Στ΄τάξης τρέχοντος σχολικού έτους.
Ο Σύλλογος τους συγχαίρει και τους εύχεται Υγεία, καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες.+++++++++++++++++++++++++++++
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011
ΤΕΥΧΟΣ3
ΤΙΜΗ 1
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤ1
29ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΠΑΣΧΑΛΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΥΛΗΣ:ΒΛΑΧΟΣ Α. ,ΛΙΑΜΗ Ν.                                  

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Αναδείχθηκαν οι περισσότεροι σημαντικοί εκκλησιαστικοί πατέρες και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους έδωσε σ' αυτούς τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...». Και οι τρεις έδειξαν προσήλωση στη χριστιανική θρησκεία κι η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι' αυτή. Τα συγγράμματά τους, αλλά και η προφορική τους διδασκαλία έδωσαν δόξα και αίγλη στη χριστιανική παιδεία. Γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδυάζουν τις γνώσεις τους αυτές και προσφέρουν τις πρώτες βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχτηκαν άγιοι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικά της σπουδάζουσας νεολαίας.  Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. Κι επειδή είναι και προστάτες των γραμμάτων, καθιερώθηκε αυτή η γιορτή να είναι και γιορτή των γραμμάτων και της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Η καθιέρωση αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και από το 1842 η γιορτή καθιερώθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του πανεπιστήμιου Αθηνών. Η γιορτή αυτή επεκτάθηκε και στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία που την ημέρα αυτή αργούν και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και τελετές στη μνήμη των Αγίων

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΟΤΕ
ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ

Μια φορά κι έναν καιρό, τον μήνα Ιανουάριο, ένα παιδί, ο Γιάννης, άρχισε να βρίζει τον Άη-Βασίλη γιατί δεν του έφερνε ποτέ δώρο την Πρωτοχρονιά.Η μαμά του του είπε πως ήταν πολύ άτακτο παιδί όλη τη χρονιά, οπότε δεν άξιζε δώρο. Το επόμενο πρωί, μόλις ξύπνησε, αντίκρισε ένα γράμμα πάνω στο γραφείο του. Το άνοιξε και το διάβασε : Αγαπητέ Γιάννη,
δεν σου έφερνα δώρο γατί έκανες πολλές αταξίες όλο το χρόνο.Συνολικά 237 αταξίες.Αν όμως δεν κάνεις ούτε μία αταξία για την επόμενη χρονιά, τότε θα πάρεις τρία δώρα αντί για ένα την επόμενη Πρωτοχρονιά 1.για την προσπάθεια 2.επειδή θα είσαι το πρώτο παιδί χωρίς καμία αταξία όλο το χρόνο 3.επειδή θα είσαι καλό παιδί.Όταν τελειώσουν οι τρεις μήνες τότε στείλε μου τρία γράμματα για το τι θέλεις να σου φέρω.
      Με αγάπη,
              Άγιος Βασίλης   

Έτσι ο Γιάννης κάθισε 12 μήνες ήσυχος σαν να μην υπήρχε κι έτσι πήρε τρία δώρα την επόμενη Πρωτοχρονιά.Και από τότε παίρνει κάθε Πρωτοχρονιά από ένα δώρο.Εκείνη τη χρονιά πήρε ένα extra δώρο απ’τη μαμά του για την αλλαγή της συμπεριφοράς του και για την προσπάθειά του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΣΛΑΣ

GOOGLE: 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Google ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1998 από τον Larry Page και τον Sergey Brin.
Τα πρώτα χρήματα για να ιδρυθεί η εταιρία τα έδωσε ο Andy Betchtolsheim  ένας από τους ιδρυτές της Sun microsystems ο οποίος πίστεψε στο όραμα των δύο νεαρών. Πριν λίγο καιρό η εταιρεία έγινε 12 χρονών.
Αυτή τη στιγμή η Google είναι η καλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και όχι μόνο, καθώς προσφέρει και άλλες πολλές υπηρεσίες.
Μερικές από αυτές είναι το Google Maps που εγκαινιάστηκε το 2005, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εταιρείας, το Gmail,  που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2007 και το Google earth που μας δείχνει ότι θέλουμε (από το σπίτι μας μέχρι την Αμερική)
Επιπλέον, η Google  από το 2006 κατέχει το You tube, το οποίο αγόρασε με 1,65 δις δολάρια. Για να γιορτάσουν τα δωδέκατα γενέθλια της οι υπεύθυνοι της Google επέλεξαν να στολίσουν την κεντρική σελίδα της εταιρίας με μία τούρτα σχεδιασμένη από τον καλλιτέχνη Γουέιν  Θίμποτ , έναν Αμερικανό ζωγράφο.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΙΑΜΗ 

ΠΟΙΗΜΑ
                              
 Ένας κύριος στην Αθηνά
πήγε   σε μια καντίνα 
του έδωσαν ένα σουβλάκι 
το σουβλάκι ήταν χαλασμένο 
και λέει τι να το  κανό εγώ 
αυτό πάρτε το  από δω
                                                                                   

                           ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΑΦΑΣΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Καλή χρονιά, καλή χρονιά,
χρόνια πολλά, χαρούμενη Πρωτοχρονιά.
Νέος χρόνος ήρθε με δώρα πολλά.
Το 2011 αναμένεται συναρπαστικό
άγνωστο και δημιουργικό
<<είτε μεγάλο, είτε μικρό>>.
Ας το δούμε με λύπη και με χαρά
για να έχουμε μια χρονιά
με διπλή χαρά.
Γιατί ένας χρόνος χωρίς χαρά και λύπη
είναι ένας χρόνος μόνο λύπη.
ΦΑΣΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  Η Αλκυόνη ψάχνει τον σύζυγό της, έργο του H. J. Draper.
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Ως Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται οι ημέρες του Ιανουαρίου, κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη. Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, στο οποίο ο Δίας μεταμόρφωσε την Αλκυόνη και τον σύζυγό της Κύηκα. Το πτηνό Αλκυόνη αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομά του και τον Ιανουάριο μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες, τις ανέφελες νύκτες στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας. Από μετεωρολογική άποψη οι αλκυονίδες ημέρες εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα, μέχρι αυτό κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά τον Χειμώνα, παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση, με συνέπεια, να μην δημιουργούνται άνεμοι, αλλά ο καιρός να είναι ψυχρός και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης. Δεν υπάρχουν κάθε χρόνο Aλκυονίδες ημέρες, ούτε η έναρξη, η λήξη και η διάρκειά τους είναι πάντοτε σταθερές. Συνηθέστερα, καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.  
ΔΑΝΑΗ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ

ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΙΕ

Κακό μπελά έχουν βρει οι αρχές στη Γαλλία καθώς ένας καλλιτέχνης το έβαλε σκοπό να απαθανατίσει ένα πλοίο λίγο πριν βουλιάξει οριστικά στα παγωμένα νερά της θάλασσας!

Ο Ζιλιέν Μπερτιέ έχει κατασκευάσει ένα σκάφος που φαίνεται σαν μισοβυθισμένο και ταξιδεύει με αυτό κατά μήκος των ακτών.  
Φανταστείτε πόσες φορές σημαίνει συναγερμός στο λιμενικό, όταν από μακριά βλέπουν ένα σκάφος να βυθίζεται και έναν άνθρωπο να κάθεται στο τμήμα που βρίσκεται ακόμα πάνω από την επιφάνεια του νερού!  
Το δημιούργημα του Μπερτιέ κατασκευάστηκε από τα απομεινάρια ενός παλιού σκάφους που βρέθηκε στην Νορμανδία, το οποίο κόπηκε στη μέση. Στο μισό που μοιάζει βυθισμένο τοποθετήθηκαν ίνες γυαλιού και δύο κινητήρες.   
«Κατάφερα να αποτυπώσω τα λίγα δευτερόλεπτα που απομένουν πριν βυθιστεί τελείως ένα σκάφος και αυτό είναι συναρπαστικό», δηλώνει ο 35χρονος εικαστικός, που αδιαφορεί για τον πανικό που προκαλεί....
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΔΟΠΟΥΛΟΥ


Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

Ήταν διάσημος θαλασσοπόρος, εξερευνητής γιατί ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Είναι θέμα συζήτησης αν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι ανακαλύπτει μια ήπειρο που κατοικείται ήδη από γηγενείς ή μη λαούς. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ο ίδιος ποτέ δεν έφθασε στην ενδοχώρα της ηπείρου αλλά σε νησιά διάσπαρτα κοντά σε αυτή. Η καταγωγή του Κολόμβου είναι αντικείμενο διαφωνίας και πολλές περιοχές διεκδικούν την προέλευσή του .Η πιο αποδεκτή θέση ωστόσο είναι ότι γεννήθηκε στη Γένοβα. Ο Κολόμβος ποτέ δεν έγραψε στην μητρική του γλώσσα .Πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 και ετάφη σε μοναστήρι της πόλης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ


ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  ΓΙΑ ΤΟ  ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟ ΜΗΛΟ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΥΡΙΖΕΙ.     

Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας ζητά από τις αμερικανικές αρχές να εγκρίνουν την καλλιέργεια του πρώτου γενετικά τροποποιημένου μήλου,μια ποικιλία που δεν μαυρίζει όταν κοπεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση του φρούτου σε έτοιμα σνακ και σαλάτες.
Παραμένει βέβαια άγνωστο αν οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη για το νέο μήλο,αφού εγκριθεί. Ακόμα και οι καλλιεργητές μήλων δηλώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να λάβουν την απόφαση.
Η νέα ποικιλία μήλου, με την ονομασία Arctic (αρκτικό) ήδη συναντά αντιδράσεις.Η τεχνολογία «μη μαυρίσματος» προήλθε από αυστραλιανή εταιρεία που την είχε εφαρμόσει στην πατάτα. Το Center for Food Safety, μια οργάνωση καταναλωτών που ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων,δεν έχει καν πειστεί ότι το «αρκτικό» μήλο είναι ασφαλές.
Ο Άντριου Κίμπελ, διευθυντής της οργάνωσης,εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον: «Αυτό που θέλει ο κόσμοςδεν είναι ένα μήλο που έχει κάνει Botox. Προβλέπω αποτυχία» είπε.    

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ PATTY ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
Η αγαπημένη ηρωίδα Patty που πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη σειρά, ήρθε στην Ελλάδα!!!
            Το πραγματικό όνομα της 17χρονής Λατίνο-Αμερικάνας είναι Λάουρα Νατάλια Εσκιβέλ και επισκέφτηκε τη χώρα μας το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, ενώ έφυγε το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου. Από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα εμφανίστηκε σε τρεις τηλεοπτικές εκπομπές, έκανε μία μικρή συναυλία στο Πειραιά καθώς και μία φωτογράφηση.
            Παρά την όλη κούραση της ήταν ιδιαίτερα φιλική με το κοινό της, ενώ εκείνο την αποθέωνε σε κάθε της εμφάνιση. Όπως δήλωσε και η ίδια στις εκπομπές που εμφανίστηκε ήταν πολύ χαρούμενη που βρέθηκε στην Ελλάδα, ενώ επίσης τραγούδησε και χόρεψε τα τραγούδια της σειράς της για τους Έλληνες Fαn της.
            Στον ελεύθερο χρόνο της η Λάουρα-Ναταλία έκανε πολλές βόλτες στην Αθήνα και έβγαλε πολλές φωτογραφίες στην Ακρόπολη και δήλωσε πως οπωσδήποτε θα ήθελε να ξαναέρθει στην χώρα μας!
            Η Λάουρα είπε μερικές φράσεις στα Ελληνικά, όπως «ευχαριστώ», «γεια σας», και «σας αγαπώ», όμως η Ελληνική γλώσσα της φάνηκε πολύ δύσκολη.
            Δυστυχώς έφυγε την Δευτέρα 13/12/2010 από την Αθήνα για την Ρώμη όπου βρισκόταν προτού έρθει στην χώρα μας, διότι εκεί παρουσιάζεται η σειρά της ως musical.
            Αν και κουρασμένη ήταν πολύ ζεστή και ευχάριστη με τους fan της και τώρα που έφυγε το μόνο που μπορεί να τους κάνει χαρούμενους είναι η υπόσχεση της ότι θα ξαναέρθει στην Ελλάδα!
                                   
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΟΥΡΑ!

            Γεννήθηκε το 1993 στην Αργεντινή. Από ηλικία 4 ετών έδειξε το ταλέντο της στη μουσική και τον χορό. Πριν από 4 χρόνια το2007 σε ηλικία 14 ετών επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλά άλλα παιδιά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά «PATTY». Από τον ρόλο αυτό έγινε γνωστή σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Οι επιτυχίες για αυτήν διαδεχόταν η μία την άλλη, καθώς όλοι της οι δίσκοι έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Μάλιστα η σειρά είχε το 2008 μία υποψηφιότητα για τα βραβεία ΕΜΥ. Είναι πολύ δημοφιλής και αγαπητή στα παιδιά αφού και η ίδια είναι ακόμα παιδί. Σήμερα είναι 17 ετών και πηγαίνει σχολείο. Της αρέσει ο χορός και το τραγούδι και αυτόν τον καιρό κάνει πρόβες για τις εμφανίσεις της, ενώ παράλληλα βρίσκεται και στο στούντιο για να ηχογράφηση τον νέο της δίσκο, που θα της φέρει σίγουρα μία ακόμη τεράστια επιτυχία.                                                  
                                                                                ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΕΡΗ! 

 
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των Η.Π.Α. Είναι ελληνοαμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής, η σημαντικότερη μορφή του αθλήματος στην Ελλάδα.
Μεγάλωσε στην Αμερική όπου ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία αλλά γρήγορα τον κέρδισε η καλαθοσφαίριση.
Ήρθε στην Ελλάδα και υπέγραψε συμβόλαιο με τον Άρη Θεσσαλονίκης το 1979 με τον οποίο συνδέθηκε το όνομά του και με τον οποίο κέρδισε 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα Ελλάδος και συμμετείχε σε 3 φάιναλ φορ. Το 1992 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό όπου έπαιξε μέχρι το 1994,κέρδι-σε 1 κύπελλο και συμμετείχε στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ.
Αγωνιζόταν στη θέση του Σούτινγκ Γκαρντ. Αγαπημένη του κίνηση το τζαμπ σουτ από μέση απόσταση ή το λει απ με σπάσιμο στον αέρα. Το όνομά του έχει συνδεθεί με την κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ από την Ελλάδα το 1987. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών.
Η καριέρα του έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου το 1994.
Το 2007 τιμήθηκε με το μετάλλιο της τιμής στην Ευρωλίγκα.               
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΓΚΟΥ


0ΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο. Από το 1965 περίπου η Ελλάδα ξεπερνάει ακόμα και την Γερμανία σε ταχύτητα ανόδου. Αντίθετα μετά το 1980 η Ελλάδα μένει τελευταία. Η κατάσταση βελτιώνεται λίγο το 1989 και ακόμα περισσότερο τη διετία 1995-1996. Σήμερα το ελληνικό Α.Ε.Π. σε μονάδες αγοραστικής δύναμης βρίσκεται περίπου στο 98% του μέσου όρου της ΕΕ25.
Στις 1 Ιανουαρίου 2002 η Ελλάδα, και οι άλλες έντεκα τότε χώρες της ευρωζώνης απέκτησαν κοινό νόμισμα, το ευρώ. Η ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έγινε το 2001. Το ευρώ συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμούς καθώς έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αλλά και λόγω της ευκολίας πρόσβασης σε πιστώσεις για καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο η Ελλάδα από το 2001 έως και το 2005 βρέθηκε να παραβιάζει το κριτήριο για έλλειμμα κάτω από 3% του Συμφώνου Σταθερότητας (το οποίο έχει σκοπό να διασφαλίζει ότι τα κράτη μετά την ένταξη στην ευρωζώνη και την ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, συνεχίζουν να τα τηρούν).
Από τα τέλη του 2009 και αρχές 2010, εξαιτίας συνδυασμού διεθνών (οικονομική κρίση) και τοπικών (ανεξέλεγκτες δαπάνες κατά την περίοδο μέχρι τις εκλογές του 2009) παραγόντων η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού και το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

ΟΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑ


 Τον Ιούλιο του 2010 η  NASA και Microsoft Research  δημιούργησαν ένα παγκόσμιο διαδικτυακό τηλεσκόπιο, το World Wide Telescope (WWT), που μας ξεναγεί στο Σύμπαν σαν να βρισκόμαστε εκεί. Οι αποστολές της NASA εφοδιάζουν τους ερευνητές με δεκάδες χιλιάδες εικόνες πλανητών, κομητών και άλλων σωμάτων του Ηλιακού μας συστήματος και οι ειδήμονες της Microsoft αναλαμβάνουν να τις «ζωντανέψουν» με την βοήθεια ενός μοναδικού στα χρονικά λογισμικού που δημιουργεί αληθινές τρισδιάστατες εικόνες του Σύμπαντος!  
Αυτό το εικονικό τηλεσκόπιο ανοίγει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του διαστήματος και κάνει πολλές πληροφορίες ελκυστικές και κατανοητές για το πλατύ κοινό     Βέβαια η πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή ανακάλυψη της ΝΑΣΑ ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010
Μια από τις βασικές παραδοχές για την ύπαρξη της ζωής στη Γη μπορεί να αναθεωρηθεί, βάσει μια έρευνας η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της ΝASA για την Αστροβιολογία.
Η Γεω-μικροβιολόγος Felisa Wolfe-Simon, έχει ανακαλύψει ένα βακτήριο στη λίμνη Mono, της Καλιφόρνιας το οποίο χρησιμοποιεί αρσενικό αντί του φωσφόρου στα γενετικά χαρακτηριστικά του.
Μέχρι τώρα πιστεύονταν ότι για την ύπαρξη της ζωής απαιτούνταν ο φωσφόρος ως θεμελιώδης κομμάτι της ‘σπονδυλικής στήλης’ που συγκρατεί το γενετικό υλικό (DNA).
Η ανακάλυψη ενός οργανισμού που ζει διαφορετικά, με το δηλητηριώδες αρσενικό, διευρύνει τις σκέψεις μας, σχετικά με τις δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες και προοιωνίζει την αναθεώρηση των βιβλίων της βιολογίας, αλλάζοντας έτσι την κατανόησή μας στη διαδικασία της δημιουργίας της ζωής από τα πιο βασικά και στοιχειώδη δομικά υλικά της.
Η ανακάλυψη της Wolfe-Simon αντιπροσωπεύει για πρώτη φορά στην ιστορία της αστροβιολογίας, μια καινοτομία, ότι βρέθηκε, δηλαδή, ένας οργανισμός ο οποίος χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό στοιχείο για την οικοδόμησή μιας από τις πιο βασικές δομές του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΜΑΛΜΑΣΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης, το Santiago Bernabeu, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ευρώπης με 84.500 θέσεις. Το γήπεδο έχει μέσα και μουσείο με τα άφθονα κύπελλά της. Φυσικά το μουσείο της είναι τεράστιο, γιατί έχει τα περισσότερα κύπελλα σε όλη την Ελλάδα και ίσως σε όλον τον κόσμο.

GREEN DAY

Οι GREEN DAY είναι μια αμερικανική pop-punk μπάντα που δημιουργήθηκε το 1988 στην Καλιφόρνια και το αρχικό της όνομα ήταν sweet children. Την μπάντα την αποτελούσαν αρχικά ο Μπίλι Τζο Άρμστροντ (φωνή), ο Μαίκ Ντερντ (μπάσο) και ο Αλ Σομπράντε (ντραμς). Αργότερα, και με την αποχώρηση του Αλ Σομμπραντε και με την προσχώρηση του Τρε Κουλ (επίσης στα ντραμς), άλλαξαν το όνομά τους σε GREEN DAY.
Ήταν μέλη της pink-rock σκηνής της 924 Gilman street Berkley της Καλιφόρνια. Οι πρώιμες κυκλοφορίες τους ήταν από την ανεξάρτητη εταιρία lookout Records. Καμιά από εκείνες τις κυκλοφορίες δεν έγινε ευρέως γνωστή, άρα ούτε και το συγκρότημα. Ώσπου ήρθε το άλμπουμ «cookie» το 1994, στο οποίο οφείλεται η επιτυχία των GREEN DAY.
Από τότε, οι GREEN DAY έγιναν πολύ γνωστοί με τις άλλες καλιφορνέζικες μπάντες The Offspring kais Rancid, ιδίως στις ΗΠΑ. Τα τρία άλμπουμ που ακολούθησαν, το ‘insomniac”, “nimrod”, “warning”, δεν είχαν την επιτυχία του “cookie”, αλλά ήταν καλά. Η ροκ όπερα “AMERICAN IDIOT” το 2004 κατάφερε να πουλήσει 5 εκατομμύρια CD.
Η μπάντα έχει πουλήσει σε όλο τον κόσμο 60 εκατομμύρια δίσκους. Έχουν κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, το βραβείο καλύτερου άλμπουμ, το βραβείο καλύτερου ροκ άλμπουμ και το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς το Boulevard of Broken Dreams.
ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΟΥΤΣΙΟΥΡΗΓΑΣ.Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Το βιντεοπαιχνίδι «Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς» βασίζεται στην ομώνυμη ταινία. Ο βασικός ήρωας του παιχνιδιού είναι ο Χάρι Πότερ. Όμως δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τους γενναίους φίλους του, τον Ρον Ουέσλι και την Ερμιόνη Γκρέινζερ.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό σχολείο μαγείας, το Χόγκουαρτς, το οποίο βρίσκεται κάπου κοντά στο Λονδίνο. Το παιχνίδι αναφέρεται στη σύγχρονη εποχή και αυτό το καταλαβαίνουμε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και από άλλα πράγματα όπως τα ρούχα των ηρώων.
Η αποστολή του ήρωα είναι να καταφέρει να νικήσει στο Τρίαθλο Μαγείας. Οι τρεις άθλοι που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι οι εξής: ο πρώτος είναι να αντιμετωπίσει έναν δράκο, ο δεύτερος μια λίμνη και ο τρίτος έναν λαβύρινθο.
Στον πρώτο άθλο, το εμπόδιο που πρέπει να περάσει ο Χάρι Πότερ είναι ένας δράκος που βγάζει φωτιά και ο Χάρι, για να περάσει με επιτυχία τον άθλο, πρέπει να πάρει ένα αβγό από τη φωλιά του δράκου. Για να το πετύχει αυτό καλεί με ένα ξόρκι που κάνει με το μαγικό του ραβδί το σκουπόξυλό του, με το οποίο πετάει και καταφέρνει να πιάσει το αβγό από τη φωλιά.
Στον δεύτερο άθλο, ο Χάρι Πότερ πρέπει ν α κολυμπήσει βαθιά μέσα στη λίμνη για να σώσει τον Ρον Ουέσλι. Στη διάθεσή του έχει μια ώρα. Για να αντέξει χρησιμοποιεί ένα ειδικό φυτό, το Βραγχιοβότανο, το οποίο άμα το φας, μπορείς να αναπνεύσεις μες στο νερό για μια ώρα, κι έτσι επιτυγχάνει τον άθλο.
Στον τελευταίο άθλο, στον λαβύρινθο, ο Χάρι πρέπει να διασχίσει τον λαβύρινθο και να βρει το κύπελλο της φωτιάς, πράγμα που στο τέλος επιτυγχάνει. Το μοναδικό όπλο του Χάρι είναι το μαγικό ραβδί, που του είναι πολύ χρήσιμο.
Όταν νικάει χαίρεται, όταν χάνει λυπάται και όταν τον προσκαλούν οι αντίπαλοί του, αισθάνεται αγωνία και φόβο. Το παιχνίδι τερματίζεται όταν ο Χάρι Πότερ καταφέρνει να ξεφύγει από τον Βόλντεμορτ και να κερδίσει το Τρίαθλο της Μαγείας.

ΑΝΤΕΛΙΝΑ ΜΠΟΥΛΛΑΡΙΤι ψάχνει  μια ξανθιά στο νεκροταφείο

Σκελετό  για τα γυαλιά της

Πως κάνει το φτωχό πρόβατο και πως το πλούσιο
Το φτωχό κάνει μπεε το πλούσιο κάνει μπεεεμβε  

Είναι 4 κρουασάν και παίζουν πόκερ ποιο από τα τέσσερα θα κερδίσει
Το κρουασάν με-ρέντα
Πως λέγεται το γουρούνι που πετάει                                 
                                                       
Σαλάμι αέρος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΑΦΑΣ


ΑΝΕΚΔΟΤΑ

1.-Μαμά, γιατί σε πονάει το στομάχι;
   -Γιατί είναι άδειο παιδί μου.
  Μετά από λίγη ώρα μπαίνει στο σπίτι μια φίλη της μητέρας του παιδιού: -Μήπως έχεις ασπιρίνη , με πονάει τρομερά το κεφάλι μου.
  -Σας πονάει κυρία μου γιατί είναι άδειο!
2. Πάει ένας τύπος μετά από πολύ καιρό στο γιατρό του να ρωτήσει για τα αποτελέσματα από κάτι εξετάσεις που είχε κάνει.
- "Τι γίνετε γιατρέ; Όλα καλά, έτσι;"
- "Δυστυχώς έχω για `σένα δυσάρεστα νέα και πολύ δυσάρεστα νέα, λέει ο γιατρός. Ποια θες να ακούσεις πρώτα;"
- "Τι μου λες γιατρέ μου τώρα; Με κάνεις και ανησυχώ. Πες μου τα δυσάρεστα πρώτα. Τι τρέχει;"
- "Κοίτα!! Οι εξετάσεις δείχνουν ότι έχεις 24 ώρες ζωής!!!"
- "Τι λες ρε γιατρέ τώρα;; Και τα πολύ δυσάρεστα ποια είναι δηλαδή;"
- "Σε ψάχνω από χθες...!!!"
 


ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ

1. Τι  αρχίζει από φ , τελειώνει σε ς και έχει μόνο ένα  γράμμα;
2. Πόσο είναι το 1/2των 2/3 των 3/4 των 4/5 των 5/6  των 6/7 των 7/8 των 8/9 των 9/10 του 1000;
3. Ένας επιχειρηματίας σκέφτηκε το παρακάτω συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους υπαλλήλους του: Τους είπε πως θα τους δώσει σύνταξη αμέσως μόλις ο καθένας τους εργασθεί για 8 καθαρές ώρες στο ταμείο της εταιρίας. Η μόνη προϋπόθεση που έθεσε ήταν ότι κανένας τους δεν επιτρέπεται να εργασθεί κάθε μέρα, περισσότερο από το μισό του χρόνου που του απομένει για να συμπληρώσει τις 8 αυτές ώρες. Την πρώτη μέρα δηλαδή ένας υπάλληλος μπορεί να εργασθεί στο ταμείο μέχρι 4 ώρες, τη δεύτερη μέχρι 2, κ.ο.κ. Σε πόσες ημέρες αυτός ο υπάλληλος θα μπορέσει να βγει στη σύνταξη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣSAVOIRVIVRE

Στη χώρα μας έχουμε έξι ιδεοληψίες για το savoir-vivre
1. Ότι απευθύνεται σε μια κατηγορία αργόσχολων που  περνούν τη ζωή τους σε δείπνα, σαλόνια και δεξιώσεις.
2. Ότι είναι αντιστρόφως ανάλογο με  τη νεανική νοοτροπία.
3. Ότι η ευγένεια είναι δείγμα αδυναμίας και υποχωρητικότητας.
4. Ότι ταυτίζεται με το σνομπισμό και τον καθωσπρεπισμό. 
5. Ότι πρέπει να είμεθα ευγενείς μόνο με τους ευγενείς.
6. Ότι επειδή είμεθα χαλαρός λαός, όλα σχεδόν επιτρέπονται.


Καθώς θα διαπιστώσει ο αναγνώστης του βιβλίου « SAVOIR VIVRE » του Χρήστου Ζαμπούνη, Εκδόσεις Φερενίκη, το ευ φέρεσθαι είναι πλέον μια οικουμενική και «δημοκρατική» αξία, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι. Όπως ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας μας επιτρέπει να φθάσουμε στον προορισμό μας χωρίς συγκρούσεις και δυσάρεστα επεισόδια, έτσι και το savoir vivre μας βοηθά να νιώθουμε άνετα παντού και να κατακτήσουμε την τέχνη της ζωής. Άλλωστε αυτή είναι και η ετυμολογία του: να ξέρεις να ζεις.
  Για να δούμε μερικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς που αφορούν το παιδί:
1. Η καθαριότης είναι μισή αρχοντιά. 
2. Το παιδί πρέπει να μάθει να πλένει τα χέρια του πριν από κάθε γεύμα, να κάνει μπάνιο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, να βουρτσίζει τα δόντια του πρωί και βράδυ, να έχει περιποιημένα νύχια και μαλλιά και να φορά καθαρά ρούχα. 
3. Ένα παιδί που έμαθε να είναι καθαρό από μικρό, θα είναι καθαρό για όλη του τη ζωή.
4. Ένα παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς την τάξη. Ακόμη κι αν υπάρχει οικιακή βοηθός στο σπίτι, οφείλει να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιό του, στην αρχή βάζοντας τα παιχνίδια στη θέση απ’ όπου τα πήρε και στη συνέχεια φτιάχνοντας το κρεβάτι του.
5. Επίσης, πρέπει να μάθει από νωρίς να μοιράζεται τα παιχνίδια του, τις καραμέλες του, τα βιβλία του. Είναι η καλύτερη υποθήκη για τη μελλοντική του γενναιοδωρία.
6.  Όταν το παιδί συναντά για πρώτη φορά έναν ενήλικο, πρέπει να σηκώνεται, να δίνει το χέρι του για χειραψία, να κοιτά το συνομιλητή στα μάτια και να απευθύνεται σ’ αυτόν μόνο στον πληθυντικό, χρησιμοποιώντας το επίθετό του.
7. Στο τραπέζι δεν πρέπει να επιπίπτει λαίμαργα στο φαγητό πριν αρχίσει η οικοδέσποινα, να μιλά με γεμάτο το στόμα, να διακόπτει τη συζήτηση των ενηλίκων, να τοποθετεί τους αγκώνες του πάνω στο τραπέζι, να βάζει το χέρι στη μύτη ή να διαμαρτύρεται ιδιότροπα για το φαγητό.
8. Μαθαίνει να χτυπά την πόρτα πριν εισέλθει σ’ έναν χώρο. Πρέπει να γνωρίζει ότι η κλειστή πόρτα οριοθετεί έναν ιδιωτικό χώρο που απαιτεί σεβασμό. Για να δώσουμε το καλό παράδειγμα, χτυπούμε την πόρτα του δωματίου του πριν εισέλθουμε.
9. Καλημέρα, αντίο, παρακαλώ, ευχαριστώ, συγνώμη. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού ξεκινά με την επανάληψη των πέντε αυτών λέξεων.


                              ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΖΗΜΟΥ
               


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010
ΤΕΥΧΟΣ 2
ΤΙΜΗ 1
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤ1
29ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΠΑΣΧΑΛΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΥΛΗΣ:ΒΛΑΧΟΣ Α. ,ΛΙΑΜΗ Ν.

ΓΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
37 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010 το σχολείο μας γιόρτασε την επέτειο  του Πολυτεχνείου με ποιήματα, σκετς και τραγούδια. Τη γιορτή ανέλαβαν οι μαθητές της έκτης τάξης με τις δασκάλες τους.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΥΡΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ.

Πόσα χρόνια δουλεύετε σαν δάσκαλος και διευθυντής;
Είμαι δάσκαλος 18 χρόνια και διευθυντής 9 χρόνια συνολικά 27 χρόνια.
Τι θα θέλατε να αλλάξετε στο σχολείο;

Αυτά θέλουν χρήματα αλλά θα ήθελα πολύ οι αίθουσες να συνδέονται με το διαδίκτυο και ο υπολογιστής να έχει προτζέκτορα.

Πως τα πάτε με τους δασκάλους;
Βεβαίως και τα πάμε καλά έχουμε τη συνεργασία αλλά και τις διαφωνίες μας.

Τι δουλειά θα θέλατε να κάνετε εκτός από δάσκαλος;
Αν είχα την ευκαιρία θα ήθελα να γίνω ελαιοχρωματιστής και γενικώς τεχνικά επαγγέλματα.

Είναι κουραστική η δουλειά;
Από τις πρώτες μέρες φαίνεται ότι είναι κουραστική και για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους μαθητές.

Έχετε δυσκολίες;
Ναι η γραφειοκρατία είναι δύσκολη για τη διεύθυνση. Για αυτό χρειάστηκε να κάνουμε τη διαδικασία Α που πρέπει να συμπληρώσουμε τα έγγραφα και μετά ακολουθούν τα έγγραφα Β1, Β2, Γ1, Γ2 ΚΑΙ Δ και τότε θα έρθουν οι 10 υπολογιστές.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τον Οκτώβριο του 2000 το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, μετά την Τρίπολη, Ναύπλιο και Χανιά, απέκτησε παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το νεότερο μουσείο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο πεδίο του Άρεως στο κέντρο της πόλης. Στεγάζεται σε κτίριο, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Vitaliano Posseli, που κτίστηκε το διάστημα 1900-1902 και ανακαινίστηκε προκειμένου να στεγάσει το Πολεμικό Μουσείο.
Σκοπός του μουσείου είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στη Βόρειο Ελλάδα και να προβάλλει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας και να κάνει ένα μάθημα ελληνικής ιστορίας στη νέα γενιά. Παράλληλα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση και τη συγγραφή της πολεμικής ιστορίας στον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου που εκτίθεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και στον 20ο αι. με έμφαση στις συγκρούσεις και στις πολεμικές συρράξεις. Έτσι παρουσιάζονται εκτενώς η επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41, η εισβολή των γερμανικών δυνάμεων και οι μάχες στη γραμμή Μεταξά, η μάχη της Κρήτης, η εθνική αντίσταση στην Ελλάδα και η δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή και η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα.
Τα εκθέματα είναι κυρίως όπλα (τυφέκια, ξίφη, πολυβόλα, κλπ.) που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τον ελληνικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, ομοιώματα πλοίων του πολεμικού στόλου, στολές όλων των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, χάρτες, φωτογραφίες της εποχής, παράσημα, έγγραφα, επιστολικά δελτάρια, και άλλα ατομικά είδη των στρατιωτών. Ακόμα εκτίθεται μια σειρά έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λιθογραφίες), με θέμα τις σημαντικότερες στιγμές των πολεμικών συρράξεων και την ανδρεία των ελλήνων στρατιωτών. Το οριστικό στήσιμο των συλλογών στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν χώρος για την πραγματοποίηση περιοδικών εκθέσεων, ή ειδικών θεματικών εκθέσεων του ίδιου του Πολεμικού Μουσείου ή άλλων συνεργαζόμενων φορέων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη με πληθώρα ιστορικών βιβλίων και συγγραμμάτων στρατηγικής τέχνης. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου εκτίθενται ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, μαχητικά αεροπλάνα, τορπίλες που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τις  ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ τα μετάλλια τιμής που απονέμονταν στους στρατιώτες.
Το πιο ωραίο μετάλλιο όμως ήταν ο χρυσός Σταυρός.
Επίσης και εγώ αλλά και οι συμμαθητές μου, κυρίως τα αγόρια, εντυπωσιαστήκαμε από τα όπλα και από τους ήρωες του 1821 και του 1940.
Μας άρεσαν και οι στολές των Γερμανών αλλά και των Ιταλών. Ενδιαφέρον είχε και όταν μιλήσαμε για τη Σοφία Βέμπο.
ΦΩΤΗΣ ΚΑΙΣΕΡΟΓΛΟΥΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση, ΤΟΣΚΛΑΒΙ.
Το ¨σκλαβί¨, μια ιστορία δυνατής αγάπης κι αφοσίωσης, αγγίζει τις παιδικές ψυχές με ιδιαίτερη προσοχή και τρυφερότητα.
Ένα βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατάει ένα γαλάζιο ρόδο, την ερωτεύεται και ξεκινάει να τη βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι, που είναι μακρύ και επικίνδυνο, τον συνοδεύει ο αδερφός του, νόθος γιος του βασιλιά, παιδί μιας σκλάβας. Η βασιλοπούλα όμως δεν ερωτεύεται το βασιλόπουλο αλλά το «σκλαβί», που ποτέ δε θα παραδεχτεί πως την αγάπησε.
Το κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον, σε συνεργασία με την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν «Το σκλαβί». υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάσου Ράτζου για την εξιστόρηση του παραμυθιού. Επτά ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ήρωες του έργου και δύο μουσικοί τους συνοδεύουν ζωντανά σε μουσικές του Νίκου Κυπουργού.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ

Ο μαθητής της τάξης μας Αλέξανδρος Φασλάς διακρίθηκε παίρνοντας τη 15η θέση στο διαγωνισμό της ένωσης φυσικών.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 η συγγραφέας Σοφία Ζαραμπούκα επισκέφτηκε το σχολείο μας. Εκτός από αξιόλογη συγγραφέας, είναι και γλυκύτατος άνθρωπος. Μας μίλησε για τα βιβλία, παίξαμε παιχνίδια με θέμα τη γνώση και θέσαμε διάφορες ερωτήσεις σε σχέση με το βιβλίο φυσικά. Τα παιδιά της τρίτης τάξης παρουσίασαν ένα απόσπασμα από το βιβλίο της «Βρωμοχώρι». Στο τέλος, με μεγάλη υπομονή έγραψε ευχές κι αφιερώσεις στα βιβλία της. Πολλά παιδιά και γονείς παραβρέθηκαν και η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
ΕΛΒΕΤΙΑ, ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
Σ  Ο  Κ  Ο  Λ  Α  Τ  Α  Σ ! ! !

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Nestle
και στο Μaison Cailler
στο Βroc της Ελβετίας

«Φαντάσου ένα μέρος όπου όλες οι αισθήσεις σου μπορούν να βυθιστούν μέσα στο γλυκό κόσμο της σοκολάτας! Τα μάτια σου θα ανακαλύψουν μυστηριώδεις τελετές των Αζτέκων με κόκκους κακάο. Τα αυτιά σου θα ακούσουν ιστορίες του FrancoisLouis Cailler, που έφερε την πρώτη συνταγή σοκολάτας το 1819 στην Ελβετία. Τα χέρια σου θα βυθιστούν σε τεράστια σακιά και θ’ αγγίξουν κόκκους κακάο διαφορετικών ποικιλιών. Η μύτη σου θα θέλει ν’ ακολουθεί τη θεσπέσια μυρωδιά φρέσκιας σοκολάτας που πλανάται στον αέρα… Και το στόμα σου δε θα προλαβαίνει να απολαμβάνει τις διαφορετικές, εξαίσιες γεύσεις γλυκιάς, πικρής, με φουντούκια, με αμύγδαλα, με καραμέλα και τόσες άλλες σοκολατένιες, απολαυστικές γεύσεις.
Διαβάζοντας όλα αυτά πριν την είσοδό μου στο σοκολατένιο κόσμο, τα θεώρησα υπερβολικά. Νόμιζα πως η επίσκεψη στη Nestle-Cailler θα ήταν να βλέπαμε τα μηχανήματα σ’ ένα εργοστάσιο και μετά να αγοράζαμε σοκολάτες από την έκθεση του εργοστασίου. Ευτυχώς δεν ήταν έτσι απλά. Ήταν φανταστικά! Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όσα μου έκαναν εντύπωση:
Ύστερα από ένα υπέροχο ταξίδι με τρένο, περνώντας από πανέμορφα αλπικά τοπία με καταπράσινα λιβάδια όπου βόσκουν παχιές αγελάδες, ψηλά δέντρα με φθινοπωρινά χρώματα και χιονισμένα βουνά, φθάσαμε στο Broc (ένα μεγάλο χωριό βορειο-ανατολικά του Vevey (Βεβέ) και Montreux (Μοντρέ) και ανατολικά της Λωζάννης (στην κατεύθυνση προς Βέρνη). Εκεί επισκεφθήκαμε το Maison Cailler.
Είναι ένας χώρος όπου με εντυπωσιακό τρόπο σε εισάγουν στον κόσμο της σοκολάτας. Η υπεύθυνη μας ενημέρωσε πως σε κάθε στάδιο οι πόρτες ανοίγουν μόνες τους!
Ξεκινάμε μπαίνοντας σ’ έναν σκοτεινό χώρο. Σα να βρισκόμασταν σε μια ζούγκλα της Νοτίου Αμερικής. Οι Αζτέκοι μαζεύουν τους καρπούς από τα κακαόδεντρα, πίνουν ένα πικρό ρόφημα και κάνουν διάφορες τελετές. Ήχοι, μουσική, καπνοί και ακούγαμε τις σχετικές ιστορίες στη γλώσσα που διαλέξαμε. Το δωμάτιο πηγαίνει προς τα κάτω, σαν ασανσέρ. Αυτό μας ξαφνιάζει. Μεταφερόμαστε σε ένα πλοίο το οποίο μεταφέρει τους κόκκους του κακάο στην Ευρώπη. Ο χώρος είναι στενός, ξύλινος, με σακκιά αληθινά κι ένα φανάρι να κρέμεται από πάνω και να κουνιέται αδιάκοπα σα να βρισκόμαστε μέσα σε θάλασσα. Από κει που δεν το περιμένεις ένα κομμάτι του πλοίου «υποχωρεί» και γίνεται πέρασμα για να βρεθούμε σ’ έναν άλλο χώρο: στην Ισπανία όπου οι ισπανοί βασιλιάδες γεύονται το καινούριο ρόφημα.
Ας μεταφερθούμε τώρα στην Ελβετία. Ένα καταπράσινο λιβάδι όπου βόσκουν αγελάδες (χαρακτηριστική εικόνα της Ελβετίας). Εδώ εμφανίζονται οι πρωτοπόροι της σοκολάτας.
Ο Francois-Louis Cailler που το 1819 ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στην Ελβετία στο Corsier sur Vevey. (Στο Vevey (που είναι δίπλα στο Montreux) βρίσκονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Nestle, ένα τεράστιο μοντέρνο κτίριο που στεγάζει τη διοίκηση της εταιρίας παγκοσμίως.) Το 1828 το εργοστάσιο μεταφέρεται στο Broc, χωριό που ανακάλυψε ο γιος του Cailler, Alexander, κάνοντας ποδήλατο στην εξοχή. Λίγα χρόνια αργότερα αρχίζουν οι συνεταιρισμοί. Ο Cailler συνεταιρίζεται με τον Kohler και τον Peter. O Peter-που παντρεύτηκε την κόρη του Cailler–είχε φτιάξει την πρώτη σοκολάτα γάλακτος που την ονόμασε “GALA PETER”, από την ελληνική λέξη γάλα.
Henry Nestle
Το 1929 ο Cailler γίνεται συνέταιρος με τον Nestle. (Nestle σε μια γερμανική διάλεκτο σημαίνει: μικρή φωλιά πουλιών).
Από τότε όλα προχωράνε πολύ γρήγορα. Μέσα από βίντεο και άλλες τρισδιάστατες παρουσιάσεις είδαμε πώς γίνεται ο σχεδιασμός και η παραγωγή κάθε σοκολατένιου προϊόντος. Μου έκανε εντύπωση πώς χρησιμοποιούν τους υπολογιστές, όπως επίσης και ότι κάνουν έρευνες πριν βγει κάτι σε μαζική παραγωγή. Φτιάχνουν το προϊόν σε μικρές ποσότητες πρώτα και το δίνουν σε πολλές ομάδες ανθρώπων να το δοκιμάσουν. Καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους και μετά βγαίνει το προϊόν στο εμπόριο, το ίδιο ή τροποποιημένο ανάλογα με αυτά που κατέγραψαν.
Είδαμε ακόμη ένα παλιό μηχάνημα σε λειτουργία, με συσκευασμένες σοκολάτες να περνούν μπροστά στα μάτια μας καθώς και δεκάδες φόρμες σε διάφορα σχήματα: κουνελάκια, αυγά, κ.ά. Αλλού είχαν σε κορνίζες στον τοίχο συσκευασίες από τις πρώτες σοκολάτες, παλιές διαφημίσεις (όχι μόνο έντυπες, αλλά και σε βίντεο σε οθόνες), αφίσες και άλλο παλιό διαφημιστικό υλικό. Εδώ τελείωσε και η ηχητική ξενάγηση στα πρωτότυπα δωμάτια–χώρους που δεν ξέραμε από πού θ’ ανοίξει η πόρτα, τι θα πεταχτεί απ’ το ταβάνι, τι θ’ αρχίσει να κινείται και πότε. Ήταν πολύ πρωτότυπη όλη η παρουσίαση.
Μετά μπήκαμε σ’ ένα χώρο σύγχρονο. Τσουβάλια τεράστια με διαφορετικές ποικιλίες από κόκκους κακάο που μπορούσαμε ν’ αγγίξουμε, να πάρουμε λίγους μαζί ή ακόμη και να δοκιμάσουμε. Είχε μέχρι και μικροσκόπιο για να παρατηρήσουμε τον κόκκο του κακάο. Εμένα μου άρεσαν τα σακιά με τα φουντούκια και τα αμύγδαλα. Έφαγα λίγα κι ήταν πεντανόστιμα! Παντού υπήρχαν κείμενα που μας έδιναν πολλές πληροφορίες. Είδαμε και τα τεράστια ασημί δοχεία που βάζουν το γάλα. Και μετά μπροστά από ένα τζάμι παρακολουθήσαμε ένα τμήμα της παραγωγής. Όλα ήταν σε τεράστιο μέγεθος! Τεράστια μπολ μίξερ να ανακατεύουν δεκάδες κιλά λιωμένης σοκολάτας! Σου ερχόταν να βουτήξεις ολόκληρος μέσα! Μετά ένα ρομπότ που έπιανε σα τσιμπίδα κάτι μακρόστενα σοκολατένια μπαστουνάκια, τα μετέφερε, τα έκοβε, τα συσκεύαζε και στο τέλος σ’ ένα δίσκο τα μακρόστενα σοκολατάκια σε μπλε, κόκκινα και πράσινα χαρτάκια τυλιγμένα προσφέρονταν στους επισκέπτες, σε μας δηλαδή. Εννοείται πως πήραμε απ’ όλα τα χρώματα. Όμως δεν ήταν μόνο αυτά για δοκιμή. Ο επόμενος χώρος ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος στη –δωρεάν φυσικά- δοκιμή. Πάγκοι με δίσκους με διαφόρων λογιών σοκολατάκια – σοκολάτες και δίπλα οι συσκευασίες τους για να ξέρεις άμα σου αρέσει κάποιο να το αγοράσεις αν θέλεις. Εμείς -που μας αρέσει  όλους οικογενειακώς η σοκολάτα- δεν μπορέσαμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Δεν αντέχαμε να φάμε άλλη σοκολάτα! Αγοράσαμε μερικές από το πωλητήριο του Maison Cailler που είναι ένας λιτός, μοντέρνος χώρος, όπως και το café που λειτουργεί δίπλα όπου ικανοποιείται όχι μόνο η όραση αλλά και η γεύση και η όσφρησή σου. Γεμάτοι πραγματικά γλυκιές αναμνήσεις, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Θα ήθελα να κλείσω με μερικά στατιστικά στοιχεία για την ετήσια παραγωγή της Nestle:
·               16–18 εκατομμύρια κιλά σοκολάτες το χρόνο
·               80% προϊόντα σοκολάτας
·               20% άλλα προιόντα
·               60% της παραγωγής εξάγεται από την Ελβετία σε όλο τον κόσμο.
·                     11.000.000 λίτρα γάλα χρησιμοποιούνται, που το παίρνουν από 1.775 αγελάδες από 56 φάρμες.
·                     4.700.000 κιλά κόκκοι κακάο χρησιμοποιούνται, που εισάγονται από τη Γκάνα, τον Ισημερινό, τη Βενεζουέλα.
·                     2.000.000 κιλά βούτυρο κακάο
·                     5.500.000 κιλά ζάχαρη
·                     1.100.000 κιλά φουντούκια
·                     300.000 κιλά αμύγδαλα  χρησιμοποιούνται για την ετήσια παραγωγή του εργοστασίου
·                     400 εργαζόμενοι  από 15 διαφορετικές εθνικότητες.
·                     40% των εργαζομένων είναι γυναίκες, 60% είναι άντρες. Αν και η κατασκευή του Maison Cailler στοίχισε 7 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (CHF), η είσοδος στο μαγικό αυτό κόσμο είναι πολύ φθηνή: το εισιτήριο για τους ενήλικες κοστίζει μόνο 10 CHF (περίπου 7 ευρώ) ενώ η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ για τα παιδιά μέχρι 16 ετών. Προλαβαίνετε φίλοι μου, προγραμματίστε ένα ταξιδάκι τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα θα γλυκαθείτε…


ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΖΗΜΟΥΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ


Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas.
Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus.
Στο Βέλγιο τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος παραστάσεων που αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση καθώς και λιτανείες και ακόμη υπαίθριες αγορές.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΔΟΠΟΥΛΟΥΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΩΝ

 

 

 

Μια παλιά ιστορία λέει πως μια γυναίκα αφού ετοίμασε τα γλυκά της, βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, είδε από το παράθυρο πως ξημέρωσε..
Όμως είχε ξεγελαστεί από το φεγγάρι, γιατί όπως λένε: "του Γενάρη το φεγγάρι παρά λίγο να΄ναι μέρα.
Έτρεξε λοιπόν αυτή η γυναίκα και ξύπνησε τα παιδιά της για να τα στείλει με τα γλυκά για ψήσιμο στο φούρνο. Τα παιδιά σηκώθηκαν πρόθυμα, πήρε το καθένα από ένα ταψί και ξεκίνησαν για το φούρνο. Όμως η αυγή αργούσε να έρθει και ξαφνικά μέσα από τα κοντινά στενά ακούστηκαν αγριοφωνάρες και δυνατά γέλια. Σε ελάχιστο χρόνο ο δρόμος γέμισε καλικαντζαράκια.
Άρπαξαν τα παιδιά, τους πετάξανε ό,τι κρατούσανε και άρχισαν έναν τρελό χορό χτυπώντας τα ταψιά και φώναζαν: "Ω! στραβά ταψιά, με τα ψεύτικα ψωμιά, άλλα με τα άσχημα, πηδάτε βρε μπαγάσικα". Την ώρα που λάλησε ο πρώτος πετεινός, εξαντλημένα τα καλικαντζαράκια αφήσανε τα ταψιά στα κεραμίδια ενός σπιτιού κι αρχίσανε να φεύγουν τρέχοντας με στριγκλιές και γέλια, βγάζοντας έξω τις γλώσσες τους που ήταν κατακόκκινες σαν τις γλώσσες της φωτιάς και κουνούσαν τις ουρές τους εδώ κι εκεί. Όταν ξημέρωσε και βγήκαν οι άνθρωποι να πάνε στις δουλειές τους, βρήκαν στο δρόμο τα τρία παιδιά μισολιπόθυμα, χωρίς να έχουνε δυνάμεις για να σηκωθούν.
Τα κουνήσανε, τα ραντίσανε με αγιασμό και όταν συνήλθαν, διηγήθηκαν τι τους είχαν κάνει τα καλικαντζαράκια. Γι αυτό όλοι φοβόντουσαν να βγουν έξω από τα σπίτια τους πριν ξημερώσει, όλο το Δωδεκαήμερο.

ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΙ

Ελληνική δοξασία (αρχαίας καταγωγής) «δαιμόνιων» που σύμφωνα με σύγχρονη δοξασία εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου-6 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους τώρα που ο Χριστός είναι και εκείνος αβάφτιστος.
Ο λαός τους φαντάζεται με διάφορες μορφές κατά περιοχή με κοινό γνώρισμα την ασχήμια τους. Κατά Αραχωβίτικη περιγραφή αυτοί είναι: «κακομούτσουνοι» και «σιχαμένοι», «καθένας τους έχει κι απόνα κουσούρι, άλλοι στραβοί, άλλοι κουτσοί, άλλοι μονόματοι, μονοπόδαροι, στραβοπόδαροι, στραβόστομοι, στραβοπρόσωποι, στραβομούρηδες, στραβοχέρηδες, ξεπλατισμένοι, ξετσακισμένοι και κοντολογής όλα τα κουσούρια και τα σακατιλίκια του κόσμου τα βρίσκεις όλα πάνω τους».
Συνήθως φαντάζονται νάνοι, αλλά και ψηλοί, σκουρόχρωμοι, με μαλλιά μικρά και ατημέλητα, μάτια κόκκινα, δόντια πιθήκου, δασύτριχοι, χέρια και νύχια πιθήκου, πόδια γαϊδάρου ή το ένα γαϊδάρου και το άλλο ανθρώπινο, (μισοί γαϊδούρια και μισοί άνθρωποι όπως λένε στη Σύρο) αλλά και σαν «μικροί σατανάδες»-(σατανοπαίδια όπως λένε στη Νάξο), άλλοτε γυμνοί και άλλοτε ρακένδυτοι με σκούφο (οξυκόρυμβο) από γουρουνότριχες και με παπούτσια άλλοτε σιδερένια και άλλοτε με τσαρούχια ή τσαγγία.
Η τροφή τους κυρίως ακάθαρτη: σκουλήκια, βαθράκοι (βάτραχοι), φίδια, ποντίκια κ.ά. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποστρέφονται τα εδέσματα του Δωδεκαήμερου.
Είναι πολύ ευκίνητοι ανεβαίνουν στα δένδρα πηδούν από στέγη σε στέγη σπάζοντας κεραμίδια κάνοντας μεγάλη φασαρία. Και ότι βρουν απλωμένα τα ποδοπατούν. Άμα βρουν ευκαιρία κατεβαίνουν από τις καμινάδες στα σπίτια και μαγαρίζουν τα πάντα.
Σε μερικά μέρη τους καλικάντζαρους τους συνοδεύει η μάνα τους η «Καλικατζαρού» που τους «ορμηνεύει» τι να πειράξουν. Σε κάποια νησιά οι καλικάντζαροι έρχονται με τις γυναίκες τους ή μόνο οι γυναίκες τους οι «καλικαντζαρίνες»! Και προκειμένου οι νοικοκυραίοι να αποφύγουν ένα τέτοιο συρφετό ρίχνουν στα κεραμίδια κομμάτια από χοιρινό ή λουκάνικα ή ξηροτήγανα! Στη Νάξο τις γυναίκες των καλικάντζαρων τις αποκαλούν «Καλοκυράδες» για να τις καλοπιάσουν (εξευμενίσουν), ενώ στη Κωνσταντινούπολη «Βερβελούδες». Ο αρχηγός των καλικάντζαρων στη παλιά Αθήνα λεγόταν «κωλοβελόνης» ενώ στη Θεσσαλία «αρχι-τζόγιας» (και «τζόγιες» οι καλικάντζαροι) στη δε Κωνσταντινούπολη «Μαντρακούκος». Στη δε Νάξο οι καλικάντζαροι φαντάζουν και χορευταράδες, αρπάζουν όποιον βρουν τη νύκτα και τον στροβιλίζουν στο χορό μέχρι να πέσει λιπόθυμος, ο γνωστός χορός των καλικάντζαρων.
ΔΑΝΑΗ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ
ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ


Κατσικοπόδαρος ή Κατσιποδιάρης ή Μέγας Καλικάντζαρος
Παγανός ή Πρώτος ή Μεγάλος
Μαντρακούκος ή Πρώτος ή Κουτσός
Κωλοβελόνης
Κοψαχείλης
Στραβολαίμης
Κοψομεσίτης
Γουρλός
Παρωρίτης
Κουλοχέρης
Καταχανάς
Περίδρομος
Βατρακούκος
Μαγάρας
Πλανήταρος
Τρικλοπόδης
Μαλαγάνας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΓΚΟΥ


ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ


Ονομάζουμε Δωδεκαήμερο ή Δωδεκάμερο (έτσι το λένε και οι άλλοι Χριστιανικοί λαοί: les Douze Jours, The Twelve Days, I Dodici Giorni) την περίοδο των 12 (στην πραγματικότητα 13) ημερών και νυχτών, από την παραμονή των Χριστουγέννων έως το πρωί του Αγιασμού (6/1).
Στο διάστημα αυτών των ημερών, τα ειδωλολατρικά και χριστιανικά έθιμα συνυπάρχουν ειρηνικά και τελούνται με παραδοσιακή ένταση. Σύμφωνα με τις δοξασίες, σε αυτές τις 12 μέρες παρατηρείται μια κυριαρχία των κακών πνευμάτων στη γη.
Οι Καλικάντζαροι σε εμάς, οι λυκάνθρωποι, οι δράκοντες και οι μάγισσες στους ξένους λαούς, είναι οι κυρίαρχοι της νύχτας και της υπαίθρου και εχθρεύονται, ή ζηλεύουν, την οικογενειακή ζωή. Πολιορκούν σχεδόν τα σπίτια και χαίρονται να μολύνουν κάθε είδος από την τροφή και την ενδυμασία τους.
Ο φόβος για τους Καλικάντζαρους έκανε τους ανθρώπους να μεταχειρίζονται διάφορα μέσα για να τους κρατήσουν μακριά από τις κατοικίες, με κυριότερο αυτό της φωτιάς. Γι’ αυτό η φωτιά στο τζάκι έκαιγε μέρα και νύχτα, όλο το Δωδεκαήμερο.
[Την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκύρης έφερνε στο σπίτι του ένα χοντρό ξύλο, κομμένο από δέντρο αγκαθωτό (αχλαδιά, αγριοκερασιά). Τα αγκαθωτά δένδρα, κατά τη λαϊκή αντίληψη, απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα. Το κούτσουρο αυτό λέγεται Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης.] Επίσης, έκαιγαν λιβάνι ή αλάτι στη φωτιά, ή κρεμούσαν ένα κατωσάγονο χοίρου στην καμινάδα.
Άλλοι θέλοντας να τους εξαπατήσουν -μια και οι Καλικάντζαροι θεωρούνταν κουτοί- έδεναν στο κρικέλι της πόρτας ένα σακούλι λινάρι (ώσπου να μετρήσει ο δαίμονας τις ίνες του λιναριού, θα λαλούσε ο πετεινός).
Τα χριστουγεννιάτικα, λοιπόν, έθιμα είναι κατ’ εξοχήν «εστιακά». Ο χώρος που τελεσιουργούνται είναι η εστία, τόσο με τη συγκεκριμένη έννοια της φωτιάς και του τζακιού, όσο και με την ευρύτερη σπιτική που σχετίζεται με τη συνοχή των μελών της οικογένειας και τις προσδοκίες για υγεία, ευτυχία, ευτεκνία, καλή παραγωγή κτλ.

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ


ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ


Οι καλικάντζαροι ήταν επιφορτισμένοι όλο το χρόνο με το πριόνισμα του δέντρου που κρατά τη γη. Κάθε χρόνο έφταναν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουν την κοπή του, όμως, όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, σταματούσαν κάθε εργασία και έβγαιναν στην επιφάνεια γιατί μόνο τότε (25 Δεκεμβρίου) ο Χριστός ήταν αβάφτιστος, αλλά και τα νερά της γης έπαυαν να είναι ευλογημένα μέχρι τη βάφτιση του Χριστού (6 Ιανουαρίου), με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χάρη του Θεού να τα εμποδίσει να ανέβουν στην επιφάνεια για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους κλέψουν το φαγητό και τα εργαλεία τους.
Στη 12ήμερη αυτή διαμονή των καλικάντζαρων στην επιφάνεια της γης, το δέντρο της γης επούλωνε τις πληγές του και αύξανε και πάλι τον κορμό του. Όταν λοιπόν γύριζαν πίσω οι καλικάντζαροι άρχιζαν να το κόβουν πάλι από την αρχή μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, αλλά κάθε χρόνο αφού έβγαιναν στην επιφάνεια και επέστρεφαν, το δέντρο είχε αναγεννηθεί.


ΠΑΠΑΓΙΑΓΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ


            Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Τότε δέντρα μεταφέρονταν μέσα στα σπίτια και οι άνθρωποι τα στόλιζαν για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο. Λέγεται ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την παράδοση των αναμμένων λαμπών στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο ,στη Γερμανία, τον 16ο αιώνα. Η εικόνα ενός πράσινου δέντρου την παραμονή των Χριστουγέννων, με τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό από πάνω του, λέγεται ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση κι έτσι τοποθέτησε ένα παρόμοιο δέντρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του.
Στα μέσα του 1800, το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Το έθιμο γινόταν αιτία για πολλά ατυχήματα! Έτσι, μέχρι να εφευρεθούν τα ηλεκτρικά φωτάκια, οι προνοητικοί είχαν και έναν κουβά νερό κάτω από το δέντρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Το 1882, το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου, στολίστηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην κατοικία του Έντουαρτ Τζόνσον, ενός συναδέλφου του εφευρέτη Τόμας Έντισον. Σήμερα, περισσότερα από 72 εκατομμύρια δέντρα στολίζονται κάθε Χριστούγεννα, και από αυτά, 35 εκατομμύρια είναι αληθινά δέντρα, ενώ 37 εκατομμύρια είναι ψεύτικα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ


Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΜΠΕΦΑΝΑ


Η μάγισσα Μπεφάνα (La Befana) είναι το θηλυκό αντίστοιχο αρχέτυπο του Άγιου Βασίλη στην Ιταλία. Έτσι αντί για τον γνωστό κύριο με τα κόκκινα, οι πιτσιρικάδες της Ιταλίας δεν παίρνουν τα δώρα τους τα Χριστούγεννα αλλά πρέπει να περιμένουν μέχρι την παραμονή των Θεοφανείων για να κατέβει με τη σκούπα της από την καμινάδα των σπιτιών η  Μπεφάνα.
Η ιστορία της Μπεφάνα  Οι τρεις Μάγοι κατά το ταξίδι τους προς τη φάτνη φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της Μπεφάνα, στη Βηθλεέμ. Εκείνη ήταν μια μοναχική γριούλα, με εμμονή με την καθαριότητα, χήρα και θλιμμένη γιατί δεν είχε παιδιά ή γιατί το μοναχοπαίδι της είχε πεθάνει. Όταν οι τρεις μάγοι της ζήτησαν να πάει μαζί τους να επισκεφθεί το μικρό Ιησού αρνήθηκε γιατί είχε πολλές δουλειές στο σπίτι. Αργότερα όμως μετάνιωσε και αποφάσισε να βρει το Χριστό, τον Μεσσία και να του πάει δώρα και γλυκά. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτησή της πάνω στην αγαπημένη της σκούπα με ένα τσουβάλι γεμάτο καλούδια στην πλάτη. Όμως δεν μπόρεσε ποτέ να τον βρει και από τότε τον αναζητά σε όλο τον κόσμο αφήνοντας γλυκά ή κάποιο απ τα δώρα στο σάκο της στα σπίτια που επισκέπτεται κατά την αναζήτησή της και της προσέφεραν φιλοξενία, ενώ παράλληλα νοιαζόταν για τα παιδιά όλου του κόσμου σαν να ήταν δικά της, ίσως για να αναπληρώσει το κενό του παιδιού που δεν είχε ποτέ.
Θα μπορούσε να ταυτιστεί και με την γυναίκα του Άγιου Βασίλη. Πάντως η Μπεφάνα δεν θέλει να τη βλέπουν και κοπανά με τη σκούπα όποιον βρίσκει ξύπνιο το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων, έτσι τα παιδία κοιμούνται νωρίς και το επόμενο πρωί φωνάζουν «Viva viva la Befana».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΜΑΛΜΑΣ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία είναι μια από της σημαντικότερες γιορτές καθώς αποτελεί την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων του χρόνου.
Οι Γάλλοι δεν τρελαίνονται για το χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά αγαπούν πολύ τις φάτνες. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει μια φάτνη, στολισμένη με μικρά αγαλματάκια που αναπαριστούν το Χρίστο, τη Μαρία, τον Ιωσήφ, τους μάγους και άλλα πρόσωπα. Στις 8 Δεκεμβρίου ,στη Λυών, οι Γάλλοι τιμούν την παρθένο Μαρία με μια γιορτή που ονομάζεται πανηγύρι των φώτων, στο οποίο σύμφωνα με κάθε οικογένεια στην πόλη, βάζει ένα κεράκι σε κάθε παράθυρο του σπιτιού. Έτσι όλοι συμβάλουν σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, της πόλης. Επίσης όσον αφορά την διακόσμηση του σπιτιού, οι Γάλλοι λατρεύουν τα Αλεξανδρινά, με τα οποία στολίζουν κάθε γωνία των σπιτιών τους.
Επίσης ο πύργος του Άιφελ είναι στολισμένος με περίπου 15.550.000 φωτάκια και η Αψίδα του θριάμβου είναι και αυτή πολύ όμορφα στολισμένη με περίπου 8.000.000 φωτάκια.
Όποιος θέλει να πάει διακοπές τα Χριστούγεννα , ας πάει στη Γαλλία.

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΣ
ΛΙΒΑΝΙ, ΣΜΥΡΝΑ, ΧΡΥΣΟΣ
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ
Η πιο γνωστή παράδοση διηγείται πως ήρθαν τρεις μάγοι, από την Ανατολή, οδηγούμενοι από το Αστέρι της Βηθλεέμ που τους οδήγησε ως τη Βηθλεέμ. Εκεί έψαξαν για το νεογέννητο Ιησού και τον προσκύνησαν, προσφέροντας χρυσό,  λιβάνι  και σμύρνα.
Το Λιβάνι ήταν ένα άρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Ιουδαίοι και σαν δώρο συμβόλιζε πως ο Χριστός θα γινόταν αγαπητός.
Το χρυσάφι ήταν το αγαθό των Βασιλιάδων, πράγμα που συμβόλιζε την ιδιότητα ως Βασιλιά που έχει ο Χριστός για τους Χριστιανούς.
Η Σμύρνα ήταν άρωμα που τοποθετούσαν στους νεκρούς για να μυρίζουν ωραία, πράγμα που συμβόλιζε πως ο Χριστός θα υπέφερε και θα πέθαινε.

ΒΛΑΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ

Πρωί πρωί της Πρωτοχρονιάς όλοι νοιάζονται για το καλό ποδαρικό. Κάποιο παιδί, που το θεωρούν τυχερό, ή ο πρωτότοκος γιος ή ο ίδιος ο νοικοκύρης κρατούν ένα ρόδι, που το σπάνε μπαίνοντας στο κατώφλι της εξώπορτας. Τα σπυριά του ροδιού που σκορπίζονται ολόγυρα στο σπίτι, συμβολίζουν την αφθονία και την ευτυχία του σπιτιού.
Στην Αράχοβα, μαζί με το ρόδι κρατούν κι ένα λιθάρι που το «ξαστρίζουν» αποβραδίς, τ’ αφήνουν δηλαδή τη νύχτα κάτω απ’ τ’ άστρα. «Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι!», φωνάζουν πετώντας τα.

ΗΛΙΑΣ ΣΑΡΗΠΑΝΙΔΗΣ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό για τους Γερμανούς. Για τις οικογένειες τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα Plätzchen, το Χριστουγεννιάτικο κέικ Christstolle, το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι Adventskranz με ένα κερί για κάθε μία από τις τέσσερις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender με ένα δώρο για κάθε μέρα από την 1η ως τις 24 Δεκεμβρίου, αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου.
Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη. Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά η το έθιμο του λεγόμενου Adventskran. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζει τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή τοποθετούν ένα κερί στο κηροπήγιο αυτό, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΓΚΙ

Μήνας γιορτών ο Δεκέμβρης και τα κλαδιά έλατου και γκι έκαναν την εμφάνισή τους στα σπίτια μας. Ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο στεφάνι από γκι, στολισμένο με κόκκινη κορδέλα από κεντημένο τούλι καλωσορίζει τους επισκέπτες στην εξώπορτα με τον πιο ζεστό τρόπο αυτές τις ημέρες. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως για να έχουμε μια χρονιά ευημερίας και ευτυχίας με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας, αρκεί να ανταλλάξουμε μαζί του φιλιά κάτω από ένα κλαδί γκι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ένας παλιός μύθος λέει ότι το γκι φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού όταν βάδιζε στη γη και τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του Σωτήρα και τις σταγόνες από το αίμα του, λόγος για τον οποίο το γκι λέγεται και «αγκάθι του Χριστού>>. Στα ελληνικά λέγεται ίξος.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΙΑΜΗ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Στη Φινλανδία η 24η Δεκεμβρίου είναι η σημαντικότερη μέρα των Χριστουγέννων. Το πανηγύρι αρχίζει το μεσημέρι, οπότε σύμφωνα με την παράδοση τους η ειρήνη των Χριστουγέννων γίνεται με επισημότητα στην πόλη <<Turkou>> της Φινλανδίας.
Η σωστή διακόσμηση δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, πάντα σε οικογενειακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την παράδοση αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών και για αυτό πηγαίνει ο κόσμος στα νεκροταφεία. Τη νύχτα οι άνθρωποι βάζουν πολλά κεριά πάνω στους τάφους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ


Ήταν κάποτε ένα παιδί ο Μπίλι που δεν έκανε τα μαθήματά του επειδή ανυπομονούσε να έρθει ο Άγιος Βασίλης να του φέρει το δώρο του. Ένα πρωί όταν ξύπνησε είδε πάνω στο γραφείο του ένα χρωματιστό κουτί. Το ανοίγει με πολλή αγωνία, και βλέπει μπροστά του βιβλία και τετράδια που έγραφαν πάνω «Ασκήσεις του Άγιου Βασίλη». Μετά από λίγη ώρα, ανακαλύπτει ένα γράμμα που γράφει: «Αγαπητέ Μπίλι σου έστειλα αυτά τα βιβλία για να λύσεις τις ασκήσεις που σου έχω βάλει. Όταν τελειώσεις μου στέλνεις τις λυμένες ασκήσεις και ένα γράμμα που να λέει τι δώρο θέλεις να σου φέρω». Ο Μπίλι είπε στη μαμά του όλα όσα συνέβησαν και η μαμά του του είπε να κάτσει να κάνει τις κάνει γιατί του ετοιμάζουν μια έκπληξη. Ο Μπίλι προσπάθησε να τις κάνει και δεν το έβαζε κάτω. Ένα βράδυ που δεν είχε ύπνο, ο Μπίλι άκουσε κουδουνάκια και σηκώθηκε να δει. Μόλις σηκώθηκε είδε τα τετράδια του ανοιχτά και λυμένες τις ασκήσεις. Το άλλο πρωί τα είπε όλα στη μαμά του και εκείνη του είπε να ετοιμάσει τις βαλίτσες του γιατί θα πήγαιναν στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Μόλις ήταν έτοιμος να βγει από το δωμάτιό του άκουσε μια φωνή από πίσω του και γύρισε και τι να δει: τον Άγιο Βασίλη αυτοπροσώπως. Τον ρώτησε πώς λύθηκαν οι ασκήσεις και αυτός του είπε: «εσύ ο ίδιος τις έκανες αλλά δεν το είδες, δεν το πίστεψες...»

ΦΩΤΗΣ ΚΑΙΣΕΡΟΓΛΟΥ


ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ. Σε πολλά χωριά, κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας, συναντάμε το έθιμο που καλείται: «το τάισμα της βρύσης». Στις περισσότερες περιπτώσεις το έθιμο λαμβάνει χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ σε κάποιες περιοχές θα το συναντήσουμε τα ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το έθιμο αδειάζονται όλα τα δοχεία που περιέχουν νερό στο σπίτι και από τις γυναίκες του σπιτιού (συνήθως νεαρή) πηγαίνει να φέρει, με μια στάμνα, νερό από την πιο κοντινή στο σπίτι βρύση.
Στον δρόμο, τόσο πηγαίνοντας όσο και γυρνώντας από την βρύση, πρέπει να παραμείνει αμίλητη. Αυτός είναι ο λόγος που το νερό αυτό ονομάζεται αμίλητο ή άκραντο. Εκτός από την στάμνα, η γυναίκα που θα φέρει το νερό, έχει μαζί της διάφορα φαγώσιμα όπως μέλι, βούτυρο, σιτάρι, τυρί, κ. τλ. Αυτά τα τρόφιμα θα τα αφήσει στην βρύση πριν γεμίσει τη στάμνα της με νερό. Κατά την διάρκεια του γεμίσματος της στάμνας η γυναίκα κάνει διάφορες ευχές για τον νέο χρόνο παραμένοντας πάντα αμίλητη. Όταν γεμίσει η στάμνα, επιστρέφει στο σπίτι και αφού πιούν από το αμίλητο νερό όλα τα μέλη της οικογένειας, ραντίζεται με αυτό το σπίτι για το καλό της χρονιάς. Σε ορισμένες περιοχές πιστεύεται ότι κάποια κοπέλα φτάσει στην βρύση πρώτη θα είναι τυχερή για όλη τη χρονιά. Οπότε μην κάθεστε. Στάμνα, φαγώσιμα, φερμουάρ στο στόμα και βουρ για την πιο κοντινή βρύση. Κι αν χτυπήσει το κινητό, μην ξεχαστείτε και απαντήσετε. Αμίλητες είπαμε! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

ΤΟ ΡΟΔΙ Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες, πριν κατοικίσουν σε ένα νέο σπίτι, έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας. Το σπάσιμο του ροδιού όμως λαμβάνει χώρα, κατά βάση, κάθε Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξί τους πόδι.
Σε κάποιες άλλες περιοχές το σπάσιμο του ροδιού γίνεται είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς είτε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, την ίδια μέρα. Στις περιοχές που σπάνε το ρόδι μετά την Θεία Λειτουργία, το έχουν πάρει μαζί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί.

Η ΚΡΕΜΜΥΔΑ Η γνωστή μας πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα είναι το φυτό, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι Scilla Maritima. Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τοποθετείται μια κρεμμύδα έξω από το σπίτι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο πατέρας ή η μητέρα της οικογένειας την παίρνει στα χέρια του/της και χτυπώντας ελαφρά με την κρεμμύδα τα κεφάλια, ξυπνά τα μέλη της οικογένειας για να πάνε στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Στην συνέχεια η κρεμμύδα, κρεμιέται σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να φέρει υγεία και τύχη στην οικογένεια.


ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΕΘΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ
Οι Χριστουγεννιάτικες κάλτσες είναι ένα έθιμο που προήλθε κυρίως από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την παράδοση τα μικρά παιδιά έβαζαν τις κάλτσες τους στο τζάκι και περίμεναν το βράδυ της πρωτοχρονιάς ο Άγιος Βασίλης να τους φέρει παιχνίδια, γλυκά και ζαχαρωτά ή χρήματα, αλλά τα παιδιά τα οποία ήταν άτακτα όλη την χρονιά έβρισκαν στην κάλτσα τους μισό κομμάτι κάρβουνο!
Τα παλιότερα χρόνια τα φτωχά παιδιά έβαζαν στο τζάκι τους τις καθημερινές τους κάλτσες, όμως τώρα υπάρχουν μαγαζιά όπου πωλούνται αποκλειστικά Χριστουγεννιάτικες κάλτσες οι οποίες είναι άλλες μικρές, μεγάλες, στενές, ελαστικές, χρωματιστές ή με Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις. Ακόμη κάποιοι χρησιμοποιούν τις κάλτσες ως διακοσμητικό τα Χριστούγεννα και κάποιες οικογένειες φτιάχνουν μόνες του τις κάλτσες τους και γράφουν στο κέντρο το όνομα του κάθε μέλους της οικογένειας. Σε πολλά σύγχρονα σπίτια που δεν υπάρχει τζάκι βάζουν τις κάλτσες του στην πόρτα ή σε άλλα μέρη που να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση ο Άγιος Βασίλης.
Παρόμοια έθιμα υπάρχουν στην Ολλανδία όπου τα παιδιά γεμίζουν τις κάλτσες τους με άχυρα και καρότα για τα ελάφια του Άγιου Βασίλη, στην Ουγγαρία γυαλίζουν τα παπούτσια τους πριν τα βάλουν δίπλα στην πόρτα ή στο περβάζι του παραθύρου, στην Ιταλία τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι την παραμονή των Επιφανίων, στις 5 του Γενάρη, για να τα βρει η Μπεφάνα, η καλή μάγισσα, ενώ στο Πουέρτο Ρίκο βάζουν γρασίδι και λουλούδια σε μικρά κουτάκια και τα τοποθετούν κάτω από τα κρεβάτια τους/

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΕΡΗ


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ


Η ιστορία των Μάγων όπως την μάθαμε στα παιδικά μας χρόνια ξεκινά πολλά χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού.
Οι τρεις Μάγοι ήταν από τα πιο μυστήρια πρόσωπα του αρχαίου κόσμου. Σύμφωνα με μια εκδοχή, λέγεται ότι ο Γκασπάρ ερχόταν από την Ταρσό, ο Μελχιόρ από τη Βαβυλωνία και ο Βαλτάσαρ από την Αφρική. Τα δώρα που πρόσφεραν στο νεογέννητο Χριστό δείχνουν ότι ήταν πλούσιοι άνθρωποι, ικανοί να εξοπλίσουν ένα στρατό για να τους συνοδέψει στο μακρινό ταξίδι τους. Αυτή τη δυνατότητα σπάνια την είχαν απλοί άνθρωποι, ακόμα κι αν ήταν σοφοί.
Ο χρυσός ήταν, και εξακολουθεί να είναι, το πολυτιμότερο μέταλλο, ενώ το λιβάνι και τα σμύρνα ήταν τα ακριβότερα αρώματα εκείνης της εποχής. Μόνο βασιλείς μπορούσαν να προσφέρουν παρόμοια δώρα. Μάγοι; Σοφοί; Βασιλείς; Το μυστήριο παραμένει.
Τα δώρα που προσέφεραν οι τρεις Μάγοι στο νεογέννητο Χριστό, έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Το χρυσάφι του Μελχιόρ συμβολίζει τη βασιλική καταγωγή του Χριστού, το λιβάνι του Βαλτάσαρ συμβολίζει τη θεϊκή του καταγωγή, και η σμύρνα του Γκασπάρ συμβολίζει τη θνητή του καταγωγή. Στις απεικονίσεις των Μάγων, ο Γκασπάρ, ο γεροντότερος και σχεδόν πάντοτε με γενειάδα, είναι ο πρώτος, ο Μελχιόρ, πάντα νέος και χωρίς γενειάδα, είναι δεύτερος, ενώ ο Βαλτάσαρ απεικονίζεται πάντα πολύ μελαχρινός ή μαύρος και έρχεται τρίτος κατά σειρά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ


ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στη Δύση υπήρχε τύπος του δικού μας Αι Βασίλη. Στην Ευρώπη και ιδίως στην Ολλανδία ήταν ο Sinter Klaus, ο οποίος ήταν ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων και των παιδιών, έτσι όπως αυτός λατρεύτηκε από τις Κάτω Χώρες, κυρίως από τον 12ο αιώνα και μετά.
Τον 17ο αιώνα Ολλανδοί Καλβινιστές μεταναστεύοντας στην Αμερική έπαιρναν μαζί τους και την εικόνα του Αγίου Νικόλα και έγινε ο Saint Νick και ο Santa Claus. Μετακινήθηκε όμως μερικές εβδομάδες αργότερα για να επισκεφτεί τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων.
Ο τύπος αυτός ταξίδευε και σε άλλες χώρες. Γύρω στα 1870 η γλυκιά και γενναιόδωρη μορφή του ταξίδεψε και στην Βρετανία, όπου και συγχωνεύτηκε με τον σκανδιναβικής προέλευσης πατέρα των Χριστουγέννων και γέννησε μύθους, θρύλους, τραγουδάκια και αξεπέραστες συνήθειες.


ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΟΥΤΣΙΟΥΡΗΓΑΣ

H ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ

Ήλιος δεν είναι, ακτίνες έχει,
πόδια δεν έχει
κι όμως τρέχει.
Τι είναι;

Έχω τρία βόδια: το ένα τρώει και ποτέ δε χορταίνει.
Το άλλο κοιμάται και ποτέ δεν ξυπνά.
Το τρίτο φεύγει και ποτέ δε γυρνά.
Τι είναι;

Χωρίς φωνή, χωρίς κορμί,
χωρίς φτερά, αλλά ακούγεται καλά.
Τι είναι;

Όποιοι έρχονται και πάνε,
απ' το χέρι την κρατάνε.
Τι είναι;


ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Οι σοκολάτες
Η μητέρα στα δύο μικρά της παιδιά που παίζουν.
-Για πείτε μου, πάνω στον μπουφέ υπήρχαν δύο σοκολάτες. Γιατί έμεινε μόνο μία;
- Έμεινε μία γιατί δεν την είδαμε!


Απελπισία δασκάλας
Μόλις μερικές μέρες αφότου άνοιξαν τα σχολεία, η δασκάλα του μικρού τηλεφωνεί στη μητέρα του:
-Είναι πολύ άτακτος! της λέει, δεν ξέρω τι να τον κάνω μέσα στην τάξη!
Κι η μητέρα: Α, για να σας πω! Εγώ που τον είχα σχεδόν τρεις μήνες συνέχεια στις διακοπές, σας πήρα να σας κάνω παράπονα;

Χαμένος χρόνος
Μια μέρα στην τάξη, λέει η δασκάλα στον Τασούλη:
-Εγώ διαβάζω, εσύ διαβάζεις, τι χρόνος είναι;
-Χαμένος!


ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ

v      «Περισσότερη γνώση μα λιγότερη κρίση».

v       «Κατακτήσαμε το διάστημα και χάσαμε το δικό μας πλανήτη».
v       «Προσθέσαμε χρόνια στη ζωή μας, αλλά όχι ζωή στα χρόνια μας».
v       «Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε».
v       «Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω καταπληκτική μόρφωση».
v       «Πολλαπλασιάζουμε τα υπάρχοντα μας και μειώνουμε τις αξίες μας».
v       «Αγοράζουμε πολλά και απολαμβάνουμε λίγα».
v       «Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους».
v       «Μεγάλα σπίτια και μικρές οικογένειες».
v       «Το lifestyle είναι μαγικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο».
v       «Η βιτρίνα της ζωής μας φαίνεται πλούσια και γεμάτη, η αποθήκη της όμως, είναι έρημη και άδεια».
v       «Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη που γράφεται με δύο Σίγμα και προφέρεται με δύο Λάμδα».
v       «Διατηρείτε την Αθήνα καθαρή. Πετάτε τα σκουπίδια σας αλλού».
v       «Ζαλίζομαι. Σταματήστε τη Γη να κατέβω».
v       «Μάθαμε να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην, αλλά δεν μάθαμε να ζούμε».
v       «Έγχρωμη TV, Ασπρόμαυρη Ζωή».
ΑΠΟΡΙΕΣ


û        Πώς λέγεται ένα αγριογούρουνο όταν είναι ήρεμο;
û        Τι χρησιμεύει η τρύπα στους λουκουμάδες;
û        Γιατί ο Donald Duck όταν βγαίνει από το μπάνιο φοράει πετσέτα ενώ κυκλοφορεί τις υπόλοιπες ώρες χωρίς παντελόνι;
û        Με ποια ακριβώς επιχειρήματα έπεισε ο Νώε τα ψάρια να  αφήσουν το νερό και να μπουν στην κιβωτό;
û        Αφού λένε πως το κολύμπι κάνει καλό στη σιλουέτα πως εξηγούν τις φάλαινες;
û        Πόσα χρόνια διαρκεί ένα "ζαμάνι";
û        Αφού ο άνθρωπος προέρχεται από τον πί-θηκο γιατί υπάρχουν ακόμη πίθηκοι;
û        Συνήθως, όταν ο άνδρας ανεβαίνει, τη σκάλα της επιτυχίας την κρατάει η γυναίκα... Προτιμάτε τα ασανσέρ.

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή
Τόσο καταπληκτική
Που μας δίνουνε χαρά
Σε μεγάλους και παιδιά!
Το δέντρο το στολίζουμε,
Το σπίτι το γεμίζουμε
Με λαμπάκια λαμπερά,
Των Χριστουγέννων η χαρά!
Ο Αη Βασίλης έρχεται με δώρα φοβερά
Για να τα δώσει στα μικρά παιδιά!!!


ΦΑΣΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ
Η ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ
Μια φορά κι έναν καιρό που ο άγιος Βασίλης διάβαζε τα γράμματα κουράστηκε να διαβάζει. Τότε ξεκουράστηκε και μετά άρχισε να διαβάζει και τα τελευταία γράμματα.
1ο γράμμα
Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, Ήμουνα καλό παιδί και θα ήθελα να μου φέρεις το πιο καλό βενζινοκίνητο αμαξάκι σε όλον τον κόσμο. Ο Άγιος Βασίλης διάβαζε και διάβαζε ώσπου το τελευταίο γράμμα του τράβηξε την προσοχή.
Λοιπόν αυτό το γράμμα έλεγε:
Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, Δεν θέλω να μου φέρεις δώρα και παιχνίδια το μόνο που θέλω είναι να με συναντήσεις στην οδό Καλούμπα 24 στις 2:30 η ώρα τα μεσάνυχτα για να σου μιλήσω. Ο Άγιος Βασίλης ξαφνιάστηκε με αυτό το γράμμα. Παρόλα αυτά όταν μοίρασε τα δώρα στα παιδιά πήγε να συναντήσει εκείνο το αγοράκι.
Μόλις έφτασε στην οδό Καλούμπα 24 συνειδητοποίησε πως το γράμμα δεν το έστειλε ένα παιδί αλλά όλα τα παιδιά της πόλης για να τον ευχαριστήσουν για όσα έκανε για εκείνα.
Έτσι όταν έφτασε εκεί είδε όλα τα παιδιά να κρατούν από ένα δώρο στο χέρι και να του τα δίνουν ένας, ένας.
Ο Άγιος Βασίλης συγκινήθηκε και αγκάλιασε όλα τα παιδιά. Και έζησαν αυτοί και εμείς καλύτερα.

ΠΑΡΗΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣ


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (ΑΙΘΟΥΣΑ CORONA ΤΗΣ HELEXPO) ΑΠΟ 27-11-2010 ΜΕΧΡΙ 2-1-2011 ΤΗΣ ΣΙΣΣΥΣ ΑΛΑΤΑ.
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ).
Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ (ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ).
ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ).
Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ… (ΟΛΥΜΠΙΟΝ).
ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΑΙ Η ΦΑΤΣΑ (ΦΛΕΜΙΓΚ).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΑΡΘΟΥΡ 3:Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ).
(Γ)ΛΥΚΑΚΙΑ (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ).
ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ).

·                                 ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΜΥ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ).

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Υλικά
·         200 γρ. φυτίνη,
·         250 γρ. φρέσκο βούτυρο,
·         250 γρ. βούτυρο γάλακτος,
·         2 κρόκους αβγού,
·         250 γρ. αμύγδαλα, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια,
·         3 κ.σ. άχνη ζάχαρη,
·         2 κιλά αλεύρι,
·         1 ποτηράκι κρασιού λικέρ,
·         2 βανίλιες.

Εκτέλεση
Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο και η ζάχαρη να χτυπηθούν πολύ καλά ώσπου να γίνουν άσπρα (καλύτερα με το χέρι). Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους, το λικέρ, το αλεύρι και τις βανίλιες. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30'. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΟΥΔΗΣ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά

1 ½ κούπας λάδι,
½ κούπας βούτυρο,
1 κούπα ζάχαρη,
¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού,
¼ κούπας κονιάκ,
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού,
2 κουταλάκια baking powder,
1 κουταλάκι σόδα,
1 σακούλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (8 κούπες).

Εκτέλεση:

Βάλτε στο μπολ του μίξερ τα πρώτα 6 υλικά. Χτυπήστε τα στη δυνατή ταχύτητα 4΄. Ανακατέψτε το αλεύρι με τη σόδα και το baking powder. Ρίξτε το μίγμα του λαδιού και ζυμώστε. Πλάστε ή κόψτε με κουπ-πατ σ’ αστεράκια, δενδράκια, καμπανούλες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλετε. Αραδιάστε τα σε ταψί και ψήστε σε φούρνο 175ο C επί 30΄ περίπου, έως ότου ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι με 2 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη και 2 κούπες νερό. Βράστε το 5΄, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από τον φούρνο. Αφήστε τα να πιούν το σιρόπι τους και να κρυώσουν. Πασπαλίστε τα με ψιλοκομμένα καρύδια, κανέλα και λίγο γαρίφαλο, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως.
Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα

Καλή επιτυχία!

ΑΝΤΕΛΙΝΑ ΜΠΟΥΛΑΡΙ

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


ΟΙ ΤΡΟΧΟΙ
ΦΩΤΙΑ
ΣΤΑΧΤΗ
ΚΑΠΝΟΣ
Η ΗΧΩ
Η ΠΟΡΤΑ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010
ΤΕΥΧΟΣ 1
ΤΙΜΗ:1€
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤ1
29ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΠΑΣΧΑΛΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΥΛΗΣ:ΒΛΑΧΟΣΑ. ,ΛΙΑΜΗ Ν.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Με επισημότητα στις 25 Οκτωβρίου 2010 γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Tη γιορτή ανέλαβαν με επιτυχία οι δάσκαλοι της πέμπτης τάξης με τους μαθητές τους. Στην αριστερή φωτογραφία βλέπουμε το σημαιοφόρο Βλάχο Α. και τους παραστάτες Τζήμου Β, Πασχαλέρη Γ, Χατζηπαναγιώτου Γ. Παπαγιάγκου Δ. Αδάμο Α ,Λιάμη Ν.ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ

Οι δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα  για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Εμφανίστηκαν πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους πάνω στον πλανήτη. Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος δεινόσαυρος τον 19ο αιώνα απολιθωμένοι σκελετοί έχουν γίνει σημαντικό θέαμα σε μουσεία όλου του κόσμου. Οι δεινόσαυροι είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς ειδικά στα παιδιά. Παρά τα όσα εμφανίζονται στις κινηματογραφικές ταινίες και στα κόμικς οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι δεν συνυπήρξαν ποτέ.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΟΥΔΗΣ


Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που από πολλούς θεωρείται ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής ανακαλύφθηκε πριν από ένα αιώνα στο ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε λίγο έξω από το μικρό νησί των Αντικυθήρων, βόρεια της Κρήτης. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι ο μηχανισμός κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 140 π. Χ. 100 π. Χ.
ΑΝΤΕΛΙΝΑ ΜΠΟΥΛΑΡΙHIPHOP


Το χιπ χοπ είναι χορός που χορεύεται κυρίως στο δρόμο. Μερικά είδη του είναι το snop clown ,walk  crip και άλλα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 70  από τη Νέα Υόρκη ως μουσικό είδος αλλά σαν κουλτούρα. Η κουλτούρα του χιπ–χοπ περιλαμβάνει το break dance, γκράφιτι, μουσική ραπ, ανάλογο ντύσιμο.
Το χιπ χοπ ήταν ο τρόπος των νέων να εκφράσουν τον εαυτό τους και την ελευθερία τους. Το χιπ χοπ απαιτεί μόνο ένα πράγμα: να είσαι ο εαυτός σου και να χορεύεις αυτό που αισθάνεσαι. Σήμερα το χιπ χοπ διδάσκεται και σε σχολές χορού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ


ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

     Μάικλ Τζόρνταν (Michael Jordan, γεννημένος στις 17 Φεβρουαρίου 1963) είναι Αμερικανός παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής. Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Έχει παίξει στους Σικάγο Μπούλς και στους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς (Wasington Wizards) και τερμάτισε την καριέρα του το 2003. Μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1990 κυρίως φορώντας τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς με το νούμερο 23 (Chicago Bulls) στο NBA. Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του κατέκτησε μεγάλο αριθμό τίτλων και προσωπικών βραβείων. Βοήθησε μάλιστα τους Σικάγο Μπούλς να κατακτήσουν 6 πρωταθλήματα ΝΒΑ και την Εθνική Αμερικής για 2 χρυσά μετάλλια. Αυτός, ο Μπάρκλει, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Λάρυ Μπερντ, κλπ αποτελούσαν την dream team της Εθνικής Αμερικής.
         Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές παγκοσμίως, όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε.
         Μέχρι και ο αντίπαλος του, Λάρυ Μπέρντ (Larry Bird), παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν.
Σήμερα είναι ενεργός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA, Charlotte Bobcats.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΑΚΡΑΤΟΣ ΟΙΝΟΣ


Η λέξη «κρασί» κατάγεται, με μεσολάβηση των τύπων κρασίν<κρασίον, από τη λέξη κράσις=ανάμειξη, που είναι παράγωγη του ελληνικού θέματος κρα-. Γενικός κανόνας ήταν η ανάμειξη του κρασιού με νερό, σε αναλογία 1:3, 1:2, 2:3. Οι Έλληνες είχαν ειδικά σκεύη για την ανάμειξη (κρατήρες και κύαθους, δηλ. μακριές, βαθιές κουτάλες) και για την ψύξη (ψυκτήρες). Συχνά το έπιναν ζεστό, με μέλι, μυρωδικά («Ιπποκράτειος Οίνος») ή μπαχαρικά. Η πόση ανέρωτου κρασι0ού («άκρατου οίνου») θεωρείτο βαρβαρότητα. Συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή ταξιδιώτες ως δυναμωτικό. Καλλιεργούσαν το αμπέλι απλωμένο στη γη και γνώριζαν την παλαίωση του κρασιού (σε θαμμένα πιθάρια, σφραγισμένα με γύψο – ρετσίνι).

ΔΑΝΑΗ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;


Δύο νεαρές γυναίκες στην Ν. Κίνα έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ, συμβιώνοντας με 888 φίδια, για δώδεκα μέρες. Η Τσιάν Λινπίνγκ και Νι Γιουφάνγκ βγήκαν από το γυάλινο δωμάτιο των 30τ.μ.,όπου παρέμειναν με 666 κόμπρες και 222 άλλα φίδια. Τη δεύτερη μέρα μια κόμπρα δάγκωσε στο πόδι την Τσιάν, η οποία όμως επέζησε χάρη σε μία θεραπευτική μέθοδο με Κινέζικα βότανα
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ–
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ.


Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος ήταν ο «πατέρας» της τυπογραφίας.
Το πραγματικό του όνομα είναι Johannes Gensfleis Zur Laden και γεννήθηκε το 1397 στο Μάιντς της Γερμανίας.
Πριν την ανακάλυψη της τυπογραφίας ελάχιστοι άνθρωποι μπορούσαν να αποκτήσουν βιβλία γιατί αυτά ήταν χειρόγραφα και πολύ ακριβά.
Την δεκαετία του 1450 ο Γουτεμβέργιος κατασκεύασε τα τυπογραφικά στοιχεία, δηλαδή μικρά μεταλλικά κομμάτια που το καθένα έχει στην πάνω πλευρά του ένα υψωμένο γράμμα που κοιτούσε ανάποδα. Κατόπιν, κατασκεύασε το τυπογραφικό πιεστήριο. Αυτό ήταν μια επίπεδη επιφάνεια πάνω στην οποία απλώνονταν οι σειρές των τυπογραφικών στοιχείων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σελίδα.
Ο Γουτεμβέργιος άπλωνε μελάνι στα τυπογραφικά στοιχεία και με μια με μεγάλη πλάκα τα πίεζε πάνω σε ένα φύλλο χαρτί. Έτσι τύπωνε τα βιβλία. Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσης του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου στα λατινικά, μια αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία αν και αποτελεί το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΜΑΛΜΑΣ

 


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ;Το νερό της θάλασσας δεν έχει χρώμα. Το χρώμα της σχετίζεται με την ανάκλαση και απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το μέρος της ακτινοβολίας που φτάνει στο μάτι μας (φως) αποτελείται από τρία χρώματα: μπλε, πράσινο και κόκκινο. Έτσι ο ουρανός απορροφά το πράσινο και κόκκινο και ανακλά το μπλε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον ουρανό μπλε και τη θάλασσα το ίδιο, μια και ο ουρανός <<καθρεφτίζεται>> στη θάλασσα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ


ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ

Ένα από τα πιο όμορφα βιβλία του Ιουλίου Βερν είναι ‘Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ’. Πρωταγωνιστής είναι ο τζέντλεμαν Φιλέας Φογκ και ο υπηρέτης του Πασπαρτού. Ο Φιλέας Φογκ έχει βάλει ένα στοίχημα: να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Στη διαδρομή του συναντάει πολλά εμπόδια, όπως όταν ένας αστυνομικός θέλει να τον σταματήσει γιατί τον θεωρεί ύποπτο για μια ληστεία μιας τράπεζας. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που σε ταξιδεύει, με τις περιγραφές που κάνει, σε όσες χώρες έχει περάσει ο πρωταγωνιστής μας μαζί με τον υπηρέτη του.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ:

‘Από τη Γη στη Σελήνη’
’20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα’
‘Η πλωτή πολιτεία’
‘Τα τέκνα του Πλοιάρχου Γκραντ’

ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΔΟΠΟΥΛΟΥΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Ο Michael Jackson γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου στο Γκάρυ της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια: o πατέρας του ήταν μεταλλουργός και η μητέρα του, υπάλληλος σ’ ένα κατάστημα. Ο Michael ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά της οικογένειας.
Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδερφούς και σύντομα εντάχθηκε και ο Michael που ήταν 6 ετών τότε και δημιουργήθηκε το γκρουπ «The Jackson
Το 1979 ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό δίσκο του με τίτλο «Off the Wall». Τρία χρόνια μετά βγήκε το «Thriller» που σάρωσε τα Grammys, και έσπασε ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (πάνω από 50 εκατ. αντίτυπα). Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι όπως «Bad» (1987) και «Dangerous» (1991).
Κάθε χρόνο το δέρμα του άρχισε να λευκαίνει, και ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε κάνει επεμβάσεις και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία. Το 1994 παντρεύεται την κόρη του Elvis Prisley ,Lisa Marie και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το «HIStory». Απέκτησε δύο παιδιά με την Debbie Row, τον Prince Michael Jr και την Paris Michael Catherine. Το 2002 όταν ήδη είχε χωρίσει με την Debbie Row, απέκτησε άλλο ένα παιδί από παρένθετη μητέρα.
Ο Michael είχε κάνει τέσσερις συναυλίες και μία επετειακή. Ήταν το 1984, το «Victory», το 1987 το «Bad Tour», το 1992 το «Dangerous Tour» και το 1997 το «History Tour». Το 2002 έκανε την επετειακή του συναυλία, 20 χρόνια μετά το «Thriller». Επίσης, θα πραγματοποιούσε μια συναυλία το 2009, που θα λεγόταν «This Is It».
Ο Michael πέθανε στις 25-6-2009 επειδή ο γιατρός του είχε δώσει περισσότερη δόση φαρμάκου από ότι έπρεπε.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΪΣΕΡΟΓΛΟΥ


Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο Johann Carolus (1575–1634) ήταν ο εκδότης της πρώτης εφημερίδας που ονομαζόταν Relation (Aller Furnemmen und gedenckwurdigen Historien). Η Relation έχει αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Ένωση Τύπου (World Association of Newspapers) ως «η πρώτη εφημερίδα που τυπώθηκε σ’ όλο τον κόσμο». Εκδόθηκε το 1605, στη γερμανική γλώσσα, στην πόλη του Στρασβούργου, που ήταν τότε μια σημαντική ελεύθερη πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Επειδή δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την παραπάνω εφημερίδα, θα ήθελα να σταθούμε σε κάτι άλλο: στην παλαιότερη εφημερίδα στον κόσμο που κυκλοφορεί μέχρι τις μέρες μας: από το 1645 μέχρι σήμερα! Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι αυτή η παλαιότερη εφημερίδα στον κόσμο είναι σουηδική. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Φανταζόμουνα κάποια κεντροευρωπαϊκή εφημερίδα να έχει την πρωτιά της παλαιότητας, επηρεασμένη ίσως από την καταγωγή του Γουτεμβέργιου αλλά και από τη γενικότερη άνθιση των γραμμάτων στην κεντρική Ευρώπη τους περασμένους αιώνες. Και όμως, όχι, είναι στη Σουηδία. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά την ιστορία της:
Η (Ποστ οχ Ινρικες Τιντνινγκαρ) (κατά λέξη ''Δελτία εθνικής ενημέρωσης'') ιδρύθηκε το 1645 από τη βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας. Η επιβολή φορολογίας από τη σουηδική κυβέρνηση λόγω της συμμετοχής της στον 30ετή πόλεμο (1618-1648) κατά αυτού που θα γινόταν η Γερμανία, είχε βυθίσει το λαό σε μεγάλη φτώχεια. Η βασίλισσα και ο καγκελάριός της έχοντας συνειδητοποιήσει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στο βασίλειο αναγκάστηκαν να δώσουν λογαριασμό στους συμπολίτες τους. Καθώς η ενημέρωση γινόταν όλο και πιο προσβάσιμη, η ΡοΙΤ ανέπτυξε τη διεθνή και εσωτερική της ειδησεογραφία. Πρόσθεσε ειδήσεις για την υγεία, κυρίως για επιδημίες και ασθένειες, τιμές συναλλάγματος και τον καιρό. Δημοσίευε επίσης ποίηση. Αντίθετα καμιά φωτογραφία ή διαφήμιση δεν δημοσιεύθηκε στις στήλες της εφημερίδας. Το 18ο αιώνα η ΡοΙΤ έγινε εξ ολοκλήρου ειδησεογραφική. Παρότι η εφημερίδα δεν καλύπτει τη γενική ειδησεογραφία τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια, η παγκόσμια ένωση Τύπου τη θεωρεί ως την αρχαιότερη εφημερίδα που κυκλοφορεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι αναγνώστες της στράφηκαν προς άλλες εφημερίδες και στην τελική της έκδοση η εφημερίδα έγραφε οικονομικές ειδήσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις, νομικές ανακοινώσεις και ανακοινώσεις θεσμικών οργάνων καθώς και ανακοινώσεις της βασιλικής οικογένειας. Οι συνδρομητές ήταν κυρίως τράπεζες, δικαστήρια, δικηγόροι, τοπικές αυτοδιοικήσεις, η κυβέρνηση και βιβλιοθήκες. Το 1978 η εφημερίδα κυκλοφόρησε σε σχήμα Α4, με το τελευταίο της φύλλο να τυπώνεται σε 1.500 αντίτυπα στις 29 Δεκεμβρίου του 2007. Την 1η Ιανουαρίου 2008 άρχισε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.. ''Η αλλαγή αντιπροσωπεύει ένα νέο ξεκίνημα, λίγο λυπηρό για κάποιους αλλά πρόκειται επίσης για ένα φυσικό επακόλουθο'', δηλώνει ο Ρόναλντ Χάγκλουντ, ο νέος αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Σύμφωνα με αυτόν, η εποχή της διαδικτυακής ενημέρωσης θα δώσει μια νέα ανάσα στην εφημερίδα. ''Αυτό, αναμφισβήτητα, θα διευρύνει το αναγνωστικό μας κοινό. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να διαβάζει την ΡοΙΤ δωρεάν στο διαδίκτυο. Σήμερα όλος ο κόσμος έχει μια ευκαιρία να ενημερώνεται''.
Αν δεν έκανα λάθος υπολογισμούς αυτή η εφημερίδα κυκλοφορούσε στην έντυπη μορφή της για ...361 χρόνια!!!, πραγματικά πολύ-πολύ μεγάλο διάστημα...Ένα άλλο σημείο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ποτέ δεν φιλοξένησε εικόνες στις σελίδες ή κάποια διαφήμιση. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι ήταν ουσιαστικά κρατική εφημερίδα, αλλά με το ύφος και το στυλ που ήθελαν να κρατούν οι αρχισυντάκτες της. Μπράβο τους!
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΖΗΜΟΥ


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ


Τη γειτονιά μας όλοι την αγαπάμε πολύ, λίγοι όμως ξέρουν από πού πήραν την ονομασία τους οι οδοί της. Ήρθε η ώρα να μάθετε και εσείς από πού πήραν τα ονόματα τους ορισμένοι δρόμοι της πόλης μας.
Η οδός Αναξιμάνδρου πήρε το όνομα της από το φυσικό της από το φυσικό φιλόσοφο Αναξίμανδρο (610π.χ.–548π.χ.). Ο Αναξίμανδρος ήταν πολίτης της Μιλήτου, όπως ο Θαλής του οποίου υπήρξε μαθητής, σύντροφος και διάδοχος στην Ιωνική Σχολή. Κατασκεύασε ηλιακά ρολόγια, εισήγαγε τη χρήση του γνώμονα και εξήγησε τη δημιουργία του κόσμου εκκινώντας από το άπειρο. Γνωστά του έργα είναι: Περί της Φύσεως, Χάρτης του γνωστού κόσμου (χαμένος).
Ο Νικάνωρ, άνοιξε στη χορεία των εβδομήντα Αποστόλων του Χριστού. Αργότερα έγινε ένας από τους επτά διακόνους που εκλέχτηκαν από τους Αποστόλους μετά την ίδρυση της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 28 Ιουλίου και από αυτόν ονομάστηκε έτσι η οδός Νικάνορος.
Η οδός Ερμή πήρε αυτό το όνομα από τον Ερμή. Ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών στην ελληνική μυθολογία. Λειτουργούσε ως ψυχοπομπός, οδηγούσε δηλαδή τις ψυχές των νεκρών στον Άδη, αλλά είναι και ήταν προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.
Η οδός Ηγηλόχου ονομάστηκε έτσι από τον Ηγήλοχο. Ο Ηγήλοχος ήταν ξακουστός στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου. Ο Ηγήλοχος ήταν αρχηγός του ιππικού στη μάχη του Γρανικού ποταμού, όπου κατανίκησε τους αντιπάλους του. Σε αυτόν ανάθεσε αργότερα ο Μ. Αλέξανδρος να γεφυρώσει τον Ελλήσποντο. Αγωνίστηκε γενναία και στη μάχη στα Άρβηλα.
Η οδός με την ονομασία ‘Σπευσίππου’ πήρε το όνομα της από τον Σπεύσιππο. Ο Σπεύσιππος ήταν Σπαρτιάτης και πιο συγκεκριμένα ήταν στρατηγός του Λεωνίδα. Του είχαν βγάλει το παρατσούκλι ‘’Σπεύσιππος’’ που σημαίνει ότι ήταν γρήγορος σαν τα άλογα.
Η οδός Ποσειδώνος πήρε το όνομα της από τον θεό Ποσειδώνα. Στην ελληνική μυθολογία ο Ποσειδώνας είναι ο θεός της θάλασσας. Σαν θεός της θάλασσας ο Ποσειδώνας ταξίδευε πάνω στα κύματα, που άνοιγαν χαρούμενα στο πέρασμα του. Με την τρίαινα του μπορούσε να δημιουργεί τρικυμίες όσο και να ηρεμεί τα νερά. Θεωρούνταν προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων κι ακόμα υπεύθυνος για γεωλογικά φαινόμενα. Του πρόσφεραν θυσίες και επικλήσεις, ενώ τίμονταν και με ιπποδρομίες.
Ο Νεόφυτος Βάμβας γεννήθηκε στη Χίο. Μετά τη σχολική του εκπαίδευση πήγε άλλα δύο χρόνια στη Σίφνο, στην Πάτμο για σπουδές και στην Πίζα της Ιταλίας στην οποία σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία. Στη Χίο, συνεργάστηκε με τον συμπατριώτη του Αδαμάντιο Κοραή. Όταν ανάλαβε την διεύθυνση της τοπικής ανώτερης σχολής το 1811 συνέβαλε καθοριστικά ώστε να εξουδετερωθεί η συντηρητική επίδραση που άσκησε στην τοπική παιδεία επί δεκαετίες. Από αυτόν πήρε το όνομα της η οδός Νεόφυτου Βάμβα.
Η οδός Αηδονιών λέγεται έτσι διότι παλιότερα στην περιοχή αυτή υπήρχαν πολλά δέντρα και αηδόνια τα οποία κελαηδούσαν συνέχεια. Από τη στιγμή που άρχισαν να χτίζουν σπίτια τα αηδόνια εξαφανιστήκαν, αλλά για τους ανθρώπους που ζούσαν και μεγάλωσαν εκεί τα αηδόνια τους έχουν μείνει αξέχαστα.
Η οδός Νίκης πήρε το όνομα της από τη θεά της Ελληνικής μυθολογίας Νίκη. Η Νίκη προσωποποιούσε τη δόξα του Ελληνικού πολιτισμού. Όταν επικράτησε η λατρεία του Δία ως αρχηγού των θεών, η Νίκη έγινε ακόλουθός του. Ήταν η ηνίοχος των θεών. Συχνά εμφανίζεται με φτερά σε αντίθεση με άλλες γυναικείες θεότητες. Στα ρωμαϊκά χρόνια ονομάζονταν Βικτώρια.
Η οδός Μελίνας Μερκούρη, ονομάστηκε έτσι από τη Μελίνα Μερκούρη. Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1994. Σπούδασε θέατρο και διέπρεψε σε πολλά θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, όπως «Λεωφορείον ο πόθος», «Στέλλα», «Ποτέ την Κυριακή» και άλλα. Παντρεύτηκε το Παντρεύτηκε το σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν. Αγωνίστηκε για την ανατροπή της χούντας και διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού ενώ ακόμη, το όραμα της ήταν η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.
Η οδός Παστέρ, πήρε το όνομα της από το Λουί Ζαν Παστέρ. Ο Λουί Ζαν Παστέρ, απαντώμενος στην παλαιότερη ελληνική βιβλιογραφία και με την εξελληνισμένη μορφή Λουδοβίκος Παστέρ, ήταν Γάλλος χημικός που έγινε διάσημος για τις ανακαλύψεις του στην Μικροβιολογία, τόσο ώστε να αποκληθεί «Πατέρας της Μικροβιολογίας» και της Ανοσολογίας. Ο ίδιος δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα (αντιλυσσικός ορός).
Η οδός 25η Μάρτιου πήρε το όνομα από την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά των Τούρκων που έγινε στις 25 Μάρτιου 1821 μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Αυτές είναι οι ιστορίες των ονομάτων μερικών δρόμων, που ο καθένας έχει τη δική του διαφορετική ιστορία. Ιστορίες και πρόσωπα από διαφορετικές χρονικές περιόδους που κινούν το ενδιαφέρον μας μέχρι και σήμερα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΕΡΗ.


ΠΑΡΙΣΙΤο Παρίσι είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Γαλλίας. Ένα αξιοθέατο που κάνει αυτή την πόλη πιο όμορφη είναι ο ποταμός Σηκουάνας. Συνδέει το Παρίσι με το εσωτερικό της Γαλλίας. Στη δεξιά όχθη του ποταμού κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια και στην αριστερή όχθη είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών.
Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται 2.153.600 κατοίκους, ενώ μαζί με τα περίχωρα και τις κοινότητες, αγγίζει τα 13.200.000 κατοίκους περίπου, που την καθιστούν ως μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις στην Ευρώπη. Η παγκόσμια κατάταξη το φέρνει στην 23η θέση.
Το Παρίσι προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο ,όχι όμως χωρίς λόγο. Έρχονται να δουν όλα αυτά που το κάνουν πιο όμορφο όπως ο πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η Σάκρε Κερ στη Μονμάρτη, η Παναγιά των Παρισίων, το μνημείο της Βαστίλης, η πλατεία Βαντόμ και η Πλας ντε Βαζ. Υπάρχουν επίσης και πολλά σημαντικά μουσεία π.χ του Λούβρου, του Ορσέ, του Πικάσο κ.α
Το Παρίσι δεν αρέσει μόνο σε αυτούς που τους αρέσει η τέχνη και είναι ερωτευμένοι αλλά και στα παιδιά. Η Γιουροντίσνεϋ αποτελεί ένα μέρος χαράς και ξεκούρασης για αυτά. Το Παρίσι είναι μία πόλη που σε κάθε τύπου ανθρώπου θα αρέσει!!!!

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΙΑΜΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Αυτό το σχολείο που τόσο αγαπώ
δεν είναι παρά ένα βιβλίο πολύ χρυσό
Μέσα του κρύβει πολλά μυστικά
τα οποία μας κάνουν πάντα καλά.

Στο μέλλον θα μας χρησιμεύσουν
σε κάθε στιγμή
Μόνο αν έχουμε τη σωστή λογική
Κάποια μας είναι δύσκολα κάποια άλλα εύκολα αλλά στο τέλος θα μας είναι όλα πανεύκολα

ΦΑΣΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η  ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΕΡΑϊΔΟΔΙΑΣΩΣΗ. (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ  ΣΧΕΔΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ)  ! ! ! !
ΣΡΕΚ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ)  ! ! ! !
WINX CLUB: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ) ! ! ! ! !
TOY STORY 3. (ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ) ! ! ! !
ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ 2: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΤΙ ΓΚΑΛΟΡ.(ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ, ΚΩΜΩΔΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ,ΝΕΑΝΙΚΗ/ΕΦΗΒΙΚΗ)
THE KARATE KID.(ΠΑΙΔΙΚΗ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ, ΝΕΑΝΙΚΗ/ΕΦΗΒΙΚΗ) ! ! ! ! !

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ
Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ. (ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ) ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 11:30 Π.Μ.
ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
ΠΟΥ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙΣ ΚΡΙΣΤΟΜΠΙΤΑ, ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗ ΡΟΖΙΤΑ.(ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ) ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 11:30 Π.Μ.

ΠΑΠΑΓΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ


Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις μεγάλες ομάδες ο ΑΡΗΣ, ο ΠΑΟΚ, και ο ΗΡΑΚΛΗΣ. Τρεις μεγάλες ομάδες με μεγάλη ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο ΑΡΗΣ


Ο Άρης ιδρύθηκε το 1914 σε καφενείο του Βότση από συντροφιά 22 ατόμων. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για την ονομασία. Οι δημιουργοί αποφάσισαν να δώσουν ένα όνομα που να προκαλεί φόβο. Με αυτές τις αρχές ιδρύθηκε ο Άρης. Η υλοποίηση ήρθε 5 μήνες μετά τις 14 Αυγούστου του 1914.Ο Άρης κέρδισε συμπάθειες για το μεγάλο σωματείο του και άρχισε να γίνετε γνωστός. Το έμβλημα του συλλόγου ήταν ο θεός Άρης να κάθεται έτοιμος για μάχη. Ο Άρης στις 25 Μαρτίου του 1914 για πρώτη φορά είναι παρών στα ποδοσφαιρικά δεδομένα.


Ο ΠΑΟΚ


Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟΚ άρχισαν να γράφονται το 1950.Οι ταλαντούχοι παίκτες που προέρχονται από τις ομάδες Λέανδρος, Κουρκουίδης, Πρόγιος κ.α. καθιστούν πανίσχυρο τον ΠΑΟΚ. Το φθινόπωρο του 1959 ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην Κατηγορία και δείχνει πανέτοιμος για όλα με πρώτο νικητήριο αγώνα στην Τούμπα με 3-1 τον Ωμέγα Αλέξανδρο Κατερίνης.
Με παίκτες Κούδας, Σαράφης, Γκουερίνο, Παρίδης κ.α. Ο ΠΑΟΚ παίρνει δυο κύπελλα το 1972 και το 1974.Αισθητή έκανε την παρουσία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα το 1973 με την Μίλαν έχασε [3-0, 2-2],με την Μπάγερν με [0-0, 0-0]και 9-8 έχασε στα πέναλτι και με την Άρσεναλ [1-0, 1-1]και η Άρσεναλ νίκησε.
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ


Ο Ηρακλής έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Είναι το παλιότερο αθλητικό σωματείο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα χρώματα του είναι το γαλάζιο και το λευκό θυμίζουν την σημαία της Ελλάδας. Η ιστορία του ξεκινά από το 1898.Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έγινε στις 23 Απριλίου του 1905. Οι πρώτες ευτυχίες δεν άργησαν και στις 24 Νοεμβρίου πήρε το όνομα  Ηρακλής. Ενώ στις 9 Ιουνίου πήρε το πρώτο κύπελλο με τον Ολυμπιακό με 6-5.

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΟΥΤΣΙΟΥΡΗΓΑΣ


ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ


Τα Δημήτρια είναι μια γιορτή προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Διαρκεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο θεσμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 1965 και συνεχίζεται ανελλιπώς ως σήμερα. Το 1995 τα Δημήτρια εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ και έλαβαν θέση ανάμεσα στα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα σε όλη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις (ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών κλπ.), όπως επίσης και την οργάνωση συνεδρίων. Σας προτείνουμε τα καλύτερα του Νοέμβρίου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
01/11/2010
«ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ»
Έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής
02/11/2010
«DANNY BRILLAND»
Συναυλία του διάσημου γάλλου τραγουδιστή
03/11/2010
«BALKANIC BAROQUE BAND»
Συναυλία της πρώτης βαλκανικής ορχήστρας μπαρόκ με μαέστρο τον Jean-Christophe Frisch
ΦΑΣΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υλικά
500 γρ. κιμά
1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί
1/2   κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουτ. αλάτι ανακατεμένο με 1 κουτ. λίγο λευκό κρασί
λίγοι σπόροι κουκουναριού
κόκκους πιπεριού
2 κούπες βρασμένο κρασί μέχρι να μήνη το μισό
λίγη λαδόκολλα

Εκτέλεση
Αναμίξατε τον κιμά με το βουτηγμένο σε κρασί ψωμί. Τρίψτε τα μπαχαρικά και βάλτε τα στο κρέας. Σχηματίστε μικρά μπιφτέκια και βάλτε μέσα τους το κουκουνάρι και τους κόκκους του πιπεριού. Βάλτε τα στη λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε τα μαζί με το βρασμένο κρασί.


ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ 15 ΛΕΠΤΩΝ
Υλικά
2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
1 κρέμα σαντιγί φυτική 500γρ (πράσινο κουτί με χωνάκι)
300γρ τυρί φιλαδέλφια
1 φλιτζάνι άχνη
2 αυγά
1 βανίλια
1 κ.σ. νες καφέ
Κακάο

Εκτέλεση
1.Αρχίζουμε να χτυπάμε την σαντιγί με την άχνη και προσθέτουμε. Μόλις πηχτώσει λιγάκι (σε 1-2 λεπτά) το τυρί, τα αυγά και την βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνει πηχτή η κρέμα (5-6 λεπτά περίπου στο σύνολο)
2.Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και το νες καφε και βουτάμε τα μπισκότα για να μαλακώσουν ελάχιστα
3.Στην συνέχεια τα στρώνουμε σε ένα μέτριο τάπερ.
4.Μετά από την πρώτη στρώση προσθέτουμε το 1/3 την κρέμας που φτιάξαμε και επαναλαμβάνουμε άλλες 3 φορές έτσι ώστε να είναι 3 στρώσεις μπισκότο και 3 κρέμα
5.Αφού έχουμε φτιάξει την τελευταία στρώση κρέμας σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το κακάο και το στρώνουμε από πάνω ώστε να καλυφθεί όλη η κρέμα
6.Το βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες κι είναι έτοιμο

Καλή Επιτυχία!!

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ


ΦΘΙΝΩΠΟΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Αυτή την εβδομάδα θα σας πρότεινα να πηγαίνατε στο Ελατοχώρι, στον Όλυμπο. Εκεί θα συναντήσετε μια πολύ ωραία <<χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα>>, με τα σοκάκια τις, τα καφενεδάκια τις και πολλά αλλά πράγματα που θα σας τα πω στη συνέχεια.
Το χωριό απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και 10 χιλιόμετρα περίπου απ’ το χιονοδρομικό κέντρο. Τα περισσότερα σπίτια είναι χρισμένα από πέτρα όπως και ένα μέρος του δρόμου. Τα εστιατόρια, τα καφενεδάκια κ.α. είναι χαμένα μέσα στο χωριό που αυτό είναι πολύ συναρπαστικό. Το παλιό χωριό που είναι λίγο πιο πέρα με τους κατοίκους του ,τα σπίτια τους και όλα αυτά κατευθείαν σου έρχεται μια φθινοπωρινή εικόνα στο μυαλό . Επίσης έχει δυο πολύ ωραία ξενοδοχεία για να μείνετε εάν θέλετε να πάτε.
Εάν πάτε μην ξεχάσετε να πάρετε χοντρά ρούχα και φωτογραφική μηχανή για να τραβήξετε το τοπίο. Αυτά για αυτόν τον μήνα, τα λέμε ξανά τον επόμενο μήνα με άλλο θέμα πιο καυτό.

ΑΔΑΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ


Άψυχο ψυχή δεν έχει, και στον ουρανό πηγαίνει.
Ένα πράμα-πραματάκι μ' ένα ποδαράκι.
Τι είναι;

Περνώ στεριές και θάλασσες, ρωτάω και απαντώ, όμως καθόλου δε μιλώ.
Τι είναι;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ
ΑΣΤΕΙΑ
-Ποιος είναι ο παρατατικός του ρήματος ξυπνώ;
-Κοιμόμουν.


Ξέρεις να μας πεις δύο αντωνυμίες;
Ποιος; εγώ;
Μπράβο παιδί μου
.Όταν ο παππούς μου ήταν νέος, η νεκρά θάλασσα ήταν ακόμα άρρωστη.

Τι ζυγίζει τέσσερις τόνους και σιγά-σιγά από γκρι γίνεται κόκκινο;
Ένας ελέφαντας που κρατάει την αναπνοή του!

Τι είπε μητέρα του Πόντιου Πιλάτου στο γιο της;
Άντε τελείωνε! Πλύνε τα χέρια σου και έλα να φας πριν κρυώσει το φαγητό


ΟΙΝΟΣ-ΚΡΑΣΙ


Το αμπέλι, από το οποίο προέρχεται το κρασί έχει σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, προϊστορία πολλών εκατομμυρίων ετών. Πριν ακόμα από την εποχή των παγετώνων, ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη, κυρίως στην Ισλανδία, στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και στη Βορειοδυτική Ασία. Οι παγετώνες περιόρισαν σημαντικά την εξάπλωσή του και επέβαλαν κατά κάποιο τρόπο τη γεωγραφική απομόνωση πολλών ποικιλιών. Στην πορεία των χρόνων, διάφοροι πληθυσμοί άγριων αμπέλων μετακινήθηκαν προς θερμότερες ζώνες, κυρίως προς την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Καυκάσου.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΔ0Υ

ΤΟΤΕ

Όταν η γη πάψει να γυρίζει…
Όταν ο ήλιος πάψει να φορτίζει…
Όταν τα αστέρια από 1000 γίνουν 1
Τότε εγώ θα πάψω να τρελαίνομαι για σένα.


ΜΕΓΑΛΩΝΩ

1,2,3,4,5,6
Πώς περνάν τα χρόνια έτσι
Το δημοτικό τελειώνω
Στο γυμνάσιο μεγαλώνω
ΠΑΡΗΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου έγινε στις 12/6/2009. Η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ έκανε δεκτή την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης, ύψους 80 εκατ. Στερλινών (94 εκατομμύρια ευρώ) για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ δέχτηκε την πρόταση-ρεκόρ ύψους 80 εκατ. στερλινών από τη Ρεάλ Μαδρίτης για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Έπειτα από αίτημα του Κριστιάνο –που εξέφρασε την επιθυμία του να φύγει-και κατόπιν συζήτησης με τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου, η Γιουνάιντεντ αποφάσισε να δώσει στη Ρεάλ Μαδρίτης την άδεια να διαπραγματευτεί με τον παίκτη. Η συμφωνία έκλεισε στα 93 εκατ. Ευρώ.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ


ΤΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Τα συμπόσια ήταν μια κοινωνική εκδήλωση, όπου κάποιος καλούσε φίλους στο σπίτι του για να γιορτάσουν ένα σημαντικό γεγονός. Ένα συμπόσιο είχε δυο μέρη, το δείπνο και τον πότο, που ήταν το πιο σημαντικό μέρος (ο οποίος και έδωσε το όνομά του στο συμπόσιο (συν+πότος) Οι συμποσιαστές ξάπλωναν στα ανάκλιντρα και μπροστά τους είχαν τραπέζια με φαγώσιμα, ενώ οι οινοχόοι γέμιζαν τα ποτήρια τους με κρασί. Τα αρχαία συμπόσια άρχιζαν με τη εξής εθιμοτυπική διαδικασία: Στην αρχή έπλεναν τα χέρια τους, στη συνέχεια έπιναν λίγο άκρατον οίνον και έχυναν λίγες σταγόνες κρασιού προφέροντας το όνομα του θεού Διόνυσου. Διασκέδαζαν με μουσική, πνευματικά παιχνίδια και συζητήσεις. Το συμπόσιο τελείωνε με σπονδή στους θεούς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Ο συνοικισμός Χαριλάου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 με 160 ισόγειες μονοκατοικίες χτισμένες από την "Πρώτη Οικοδομική Εταιρεία Θεσσαλονίκης", που πουλήθηκαν σε πυρόπληκτους της πυρκαγιάς του 1917 και σε Ρώσους πρόσφυγες. Ο συνοικισμός ονομάστηκε έτσι από τον πρόεδρο της Εταιρείας Επαμεινώνδα Χαρίλαο, έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες του μεσοπολέμου.

ΗΛΙΑΣ ΣΑΡΗΠΑΝΙΔΗΣ


ΠΙΚΟ ΠΙΚΟΈνας τα φυλάει και ένα από τα παιδιά βαράει μια μπάλα που έχουν τοποθετήσει μέσα σε κύκλο. Μόλις χτυπηθεί η μπάλα, αυτός που φυλάει τρέχει να την πιάσει ενώ οι άλλοι κρύβονται.
Πιάνει τη μπάλα και την στήνει πάλι μέσα στον κύκλο. Αμέσως ξεκινάει να ψάχνει τους άλλους. Όταν ανακαλύψει κάποιον πάει στον κύκλο, σηκώνει το πόδι του πάνω από τη μπάλα και λέει : «Πίκο πίκο» στο όνομα αυτού που είδε.
Αν όμως όσο ψάχνει προλάβει κάποιος να βαρέσει τη μπάλα ελευθερώνονται όλοι και τα ξαναφυλάει πάλι ο ίδιος.
Τελειώνει το παιχνίδι όταν ανακαλύψει όλους όσους κρύβονται.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ο καπνός,
το μανιτάρι,
το γράμμα


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~