Επισκεφτείτε και προβληθείτε στον Επαγγελματικό Οδηγό Μελών μας

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σχολές Γονέων (διευκρινήσεις από την ομάδα έργου)

Αγαπητοί γονείς,

Τη φετινή σχολική χρονιά, τα σχολεία της 7ης Εκπ/κής Περιφέρειας, στα οποία φοιτούν τα παιδιά σας, θα συμμετέχουν σε ένα Δίκτυο Πρόληψης-Παρέμβασης για την Ενδοσχολική Βία για το οποίο είναι υπεύθυνοι ο κ. Α. Κόπτσης, σχολικός σύμβουλος της 7ης Εκπ/κης Περιφέρειας και η κα Ι. Μπίμπου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο αυτού του Δικτύου οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν σχετικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Επίσης, ομάδες εκπαιδευτικών από κάθε σχολείο, με το συντονισμό ψυχολόγων, θα συναντιούνται σε τακτική βάση. Στις συναντήσεις αυτές θα συζητιούνται ζητήματα που θα προκύπτουν και στη συνέχεια θα διοχετεύονται από τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο.

Η δική σας εμπλοκή, ως γονείς, είναι πολύ σημαντική για την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και θα υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχετε σε ομάδες γονέων που θα λειτουργούν παράλληλα, ανεξάρτητα από τις δράσεις των εκπαιδευτικών και με βάση την εμπιστευτικότητα. Η διεξαγωγή των ομάδων γονέων θα γίνεται από ψυχολόγους σε συνεργασία με τις Σχολές Γονέων του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, όταν ξεκινήσει η λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2013-2014, και είναι δωρεάν.

Στόχος των Σχολών Γονέων, σύμφωνα με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είναι η συμβουλευτική «στήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες» και απευθύνονται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με αναπηρία κ.α.

Μεταξύ των στόχων των Σχολών Γονέων, σύμφωνα με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (http://www.inedivim.gr), είναι


• να βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια

• να διευρυνθούν οι προβληματισμοί των γονέων σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές και άλλες ανάγκες των παιδιών τους

• να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή όλων των γονέων (γηγενών και μεταναστών) στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί η συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς

• να αναπτυχθούν δεξιότητες για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση δύσκολων σχέσεων των παιδιών (π.χ. ενδοσχολική βία)

• να συζητηθούν θέματα σεξουαλικής ενημερότητας των παιδιών

• να γίνει ενημέρωση για τις δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

• να παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

Οι συναντήσεις θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα σε σχολεία του Δικτύου και θα διαρκούν 3 ώρες. Η ημέρα και η ώρα θα αποφασιστεί μετά από συνεννόηση με τα μέλη της ομάδας.

Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να ξέρουμε ποιοι/ες από εσάς θα θέλατε να συμμετέχετε σε μια τέτοια ομάδα. Οπότε, όσοι/όσες ενδιαφέρεστε, χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου σας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαστε στη διάθεσή σας στο τηλ. 2310995030 κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

Με εκτίμηση,

Η Ομάδα Έργου των Προγραμμάτων Ψυχολογικής Υποστήριξης,

Μπίμπου Ιωάννα, Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας ΠΤΔΕ, ΑΠΘ
Λιανού Κυριακή, Ψυχολόγος - Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, MSc, Εποπτεία στο Δίκτυο κατά της Ενδοσχολικής Βίας
Χατζηλάμπου Περσεφόνη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Εποπτεία στο Δίκτυο κατά της Ενδοσχολικής Βίας
Βερβερίδου Σταυρούλα, Ψυχολόγος, MSc, Εποπτεία στο Δίκτυο κατά της Ενδοσχολικής Βίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: